Chamonix-Mont-Blanc – srdce francouzských Alp

Text a foto zaslal Dan (@danielsez4)

Foto: ©  Maxime Coquard / Office de Tourisme de Chamonix
2 434

Je jedním z nejznámnějších francouzských zimních středisek. V roce 1924 se zde konaly zimní olympijské hry. Dnes se v Chamonix vyžívají především vyznavači freeridu a ti, co rádi obdivují výšky a neskutečné pohledy na Mont Blanc z jeho bezprostřední blízkosti.

Reklamy

Chamonix je také symbolem pro francouszkou smetánku, která jej navštěvuje stejně hojně, jako ta česká “Špindl”. Prostě, kdo z francouzů nejezdí do Chamonix, jako by nebyl… A tak jsme se tam vypravili také, abychom si na vlastní kůži zkusili alespoň trochu nasát místní atmosféru i všechny zdejší krásy a atrakce.

Aiguille du Midi

Vrcholek téhle hory vám nabídne opravdu úžasný zážizek s výhledem na celé Alpy. Jedná se bezesporu o největší turistickou atrakci francouzkých Alp. Až nahoru, do výšky 3777 m n.m., vás přímo z centra Chamonix vyveze asi za půl hodiny a 49,50 € kabinková lanovka s přestupem v 2317 m. Zdejší lanovka je ještě něčím významná – překonává největší převýšení na světě, více jak 2800 metrů.

Reklamy
Podobné příspěvky

Z konečné se pak výtahem uprostřed hory dostanete ještě výše, na vrchol hory do výšky 3842 m n.m., kde se nachází i slavná prosklená vyhlídková plošina. Ta teda není pro ty, kteří mají závratě. Dole pod váma bude 1000 metrů volného prostoru. Do prosklené kabinky se musí v návlecích a ke vstupu stačí lístek z lanovky.

Nahoře je také nejvýše položená restaurace na světě, takže pokud budete mít chuť třeba na čaj nebo kafe, zajděte. Určitě to stojí i za tu vysokohorskou přirážku.

Lyžařský ráj

V Chamonix najdete celkem 5 hlavních lyžařských středisek, které nabízejí různé úrovně. Největšími jsou Brévent-Flégère s 56 km sjezdovek. Z jejich svahů je nejhečí výhled na Mont Blanc. Pro rodinné lyžování nebo snowboarding je vhodné Balme-Le Tour Vallorcine.

Vallée Blanche

Naprosto vyjímečný zážitek, stejně jako nás, čeká ty zkušenejší z vás při sjezdu více jak 20-ti kilometrovým údolím Vallée Blanche. Tento sjezd s převýšením 2800 metrů je doporučován jen s horským vůdcem a je určen opravdu zkušeným lyžařům. Jedná se o nejslavnější sjezd Alp a jeden z nejdelších na světě! Zažijete při něm opravdu kouzelné výhledy na úpatí Mont Blancu. Ke sjezdu do údolí se přechází po hřebeni z Auguille du Midi (v 3842 m n.m.). Hlavní trasa je sice dlouhá, ale není až tak strmá, jak se o ní často píše. Spíše je třeba si dávat pozor na vyčnívající kameny, případně ledovcové útvary.

Do Chamonix se snowborďáci i lyžaři z celého světa sjízdějí hlavně kvůli feeridu. Lyžovat mimo sjezdovky, narozdíl od většiny zimních středisek, tady totiž naopak můžete.

Chamonix není pro skrblíky

Večer Chamonix ožívá svým nočním životem a pokud budete mít ještě dost sil, určitě vyražte do některého s desítek z místních podniků. Není to tady tedy zrovna pro skrblíky, ale co, žijeme jen jednou, ne? Pokud najdete místo v hlavní sezóně, budete mít štěstí, je tu dost velký “přetlak” hostů. Přinejhoším kupte něco “to go” a korzujte;)

Další aktivity

Pokud budete mít dost času a chtěli byste si zažít i jiné aktivty, než lyžování nebo snowboarding, můžete se vydat na pěší tůry na sněžnicích, svézt se na saních tažených psy, snowkiting nebo vyzkoušet paragliding. No řekněte sami, kochat se z výšky pohledem na Mont Blanc, to musí být paráda. Tohle jsme si bohužel už ale sami nedopřáli.

Takže hodně lyžařských zážitků ve Francii!

Chamonix-Mont-Blanc mapa

Mapa ke stažení v PDF.

Může se hodit:

  • Sjezdovky jsou ve výšce od 1030 do 3842 m n. m.
  • 48 lanovek a vleků
  • 152 km sjezdovek všech obtížností
  • Lyžaršké areály: Les Grands Montets, Brévent-Flégère, Balme-Le Tour Vallorcine a Les Houches

Mobilní aplikace pro iOS
Mobilní aplikace pro Android

https://www.chamonix.com/
http://www.hotel-du-bois.com/
https://www.montblancnaturalresort.com/en/

A za kolik si zde zalyžujete v sezóně 2017-2018?

Cena skipasu na 1 den (Mont Blanc Unlimited – lyžování ve všech areálech)
63,50 € dospělý
54 € děti
31,80 € důchodci nad 80 let

Cena skipasu na 1 den (Chamonix le Pass – lyžování v Brévent-Flegère-Balme)
51,50 € dospělý
43,80 € děti
25,80 € důchodci nad 80 let

Jak se tam dostanete:

Praha – Plzeň – Norimberg – Karlsruhe – Freiburg – Basel – Bern a Chamonix

Zarezervujte si výhodné ubytování…

Mohlo by se vám také líbit