fbpx
Cestujeme světem
Cestování za poznáním světa. Reportáže, destinace, rady, tipy a informace přímo od cestovatelů a pro ně.

Budoucnost se stala realitou

foto: archiv společnosti Worm UP

33

Všichni již mluví o tom, jak se proteiny z hmyzu stanou jedním z pilířů naší stravy v budoucnosti. Ale ta přichází už teď. Unikátní český start-up se pustil do přípravy slaných pochoutek z hmyzu – křupavých červíků Worm UP. Ty můžete použít nejen samostatně k „mlsání“, ale také přidat do jídla a připravit si netradiční pizzu nebo špagety.

Je to zvláštní pocit. Kdo se odváží první. Na stole jsou místo tradičních brambůrek a jiných pochutin k vínu, mističky s upraženými červíky. Situace je napjatá. Kdo se odváží první ochutnat netradiční pochoutku? Občas se někdo ušklíbne a radikálně prohlásí, já nikdy! Pak se najde odvážlivec, který jednoho červíka vezme opatrně do ruky a dá do úst. A pak natáhne ruku po druhé a po třetí. A pak se přidají ostatní.  Ano, je to zábavné a dobré.  Exotické červíky domácí produkce najdete i ve Vamberku, kde firma Worm UP sídlí.

Křupavé červíky od firmy Worm UP můžete pojídat třeba jen tak i k pivu
Křupavé červíky od firmy Worm UP můžete pojídat třeba jen tak i k pivu

Jedlý hmyz představuje dokonalý zdroj živočišných bílkovin. Má jich v sobě až 50 % obsahu. Bonusem navíc je přítomnost vápníku, železa a zinku. A právě tyto skvělé vlastnosti hmyzu nadchly Libora Sloupenského, který společnost Worm UP založil a stal se tak prvním výrobcem slaných hmyzích pochoutek v celé Evropské unii. V současné době jsou křupaví červíci na trhu ve třech podobách – se solí, s chilli a s česnekem.

Poprvé jsem hmyz ochutnal na jedné přednášce v Brně, kde mě to ihned nadchlo. Definitivně jsem se rozhodl při jednom kurzu osobního rozvoje. Došlo mi tehdy, že vše, co jsem v životě prožil, a vše, co jsem, mě vede právě k této práci. Hned druhý den jsem na tom začal pracovat,“ popisuje zrození unikátního projektu zakladatel firmy Libor Sloupenský.

- Reklama -

Momentálně firma produkuje kolem 5000 pytlíků křupavých červíků za měsíc, ale každý měsíc téměř zdvojnásobí výrobu. Její vizí do budoucna je začít skutečně nahrazovat maso ze savců ještě výživnějším masem z hmyzu.

Lidé si často myslí, že je to nesmysl, a představují si, že budou mít na talíři místo steaku třeba brouka. Skutečnost je ale taková, že hmyz se dá rozemlít a znovu spojit do podoby, která hmyz vůbec nepřipomíná. Většina masa, které dnes konzumujeme, je také rozemleta nebo jinak upravena a nemá svou původní podobu. Takový hmyzí burger bude jednou velká pochoutka,“ věří Eva Sloupenská, spolumajitelka firmy Worm UP.

Křupavé červíky lze koupit na e-shopu firmy na http://www.worm-up.com a najdete je také na facebooku firmy Worm UP.

Tak neváhejte a ochutnejte.

Mohlo by se vám také líbit
Tropický ráj Maledivy

Levně na jeden z nejkrásnějších lokálních ostrovů Malediv - Ukulhas

Načítám...
Rady, tipy, akční nabídky a hlavně super čtení.
Exkluzivní výběr přímo
do tvého e-mailu.
Odebírej náš newsletter a inspiruj se na své cesty!
Přihlásit
Zavřít

Odebírej náš newsletter!

Čas od času ti pošleme výběr toho nějlepšího přímo do e-mailu.
PŘIHLÁSIT
Zasílání můžeš kdykoliv zrušit.