The Mission – výpravný příběh o kolonizaci Jižní Ameriky

Reprofoto: www.imdb.com

1 816

Výpravný velkofilm The Mission se odehrává za doby kolonizace Jižní Ameriky španělskými a portugalskými kolonizátory. Zápletka se točí okolo proměny charakteru člověka, kdy se ze zlého kolonizátora a obchodníka s otroky, stane milující zastánce indiánů. Filmu však dominují především nádherné „oskarové“ záběry džungle a vodopádů. Vše doprovází dojemná a podmanivá hudba Ennia Morriconeho.

Reklamy

The Mission vypráví příběh vznětlivého obchodníka s otroky, v podání Roberta De Nira. Ten nejprve v souboji o ženu zabije svého bratra a následně pod tíhou svých výčitek svědomí hledá možnost, jak by svou vinu odčinil. Vypraví se proto, po boku misijního kněze (hraje Jeremy Irons), na nebezpečnou cestu za „polidštením“ jihoamerických indiánů. Společně zde vybudují misii, která pralesní indiány opravdu „polidští“, dá jim víru v Boha i řád. Jenže, jak už to tak bývalo, ve jménu Boha jim to jiní opět všechno vezmou.

Pokud tento film shlédnete, určitě se zamyslíte nad tím, zda-li by těm ubohým indiánům opravdu nebylo lépe, kdyby španělé a portugalci nikdy do Jižni Ameriky nedorazili… odpověď „ano, bylo“ nebude nepřekvapující. Jenže, to co se dělo v Jižní Americe, dělo se v dějinách ve jménu Boha a šíření křesťanství i jinde po světě. Zde je to jenom ukázáno tak, že si to uvědomíte… The Mission však není jen filmem o krutém podmaňování Jižní Ameriky. Je určitě i prosbou o odpuštění, sama si však vědomou, že přichází příliš pozdě.

Reklamy

The Mission získal jednoho Oscara (kamera) a šest nominací na Oscara (za nejlepší film, režii, výpravu, kostýmy, střih a hudbu). Na filmovém festivalu v Cannes si odnesl také Zlatou Palmu.

Film mohu opravdu vřele doporučit všem, kdo mají rádi čistou přírodu i deštné pralesy Jižní Ameriky. A ostatním hlavně pro skvělé herecké výkony, kameru, hudbu i děj samotný. Dopřejte si opravdu silný filmový zážitek. Já osobně mu dávám 90%.

„To světlo ve tmě svítí, a tma ho nepohltila.“

Originální název: The Mission – český překlad Mise, není moc podařený;)
Délka: 125 minut

Rok výroby: 1986
Žánr: Drama, dobrodružný
Mohlo by se vám také líbit