Portoriko: ze Starého San Juanu až do pralesa El Yunque

foto: autorka

V San Juan se nachází například sídlo zákonodárného sboru El Capitolio
1 869

Ať už se v Portoriku chystáte strávit více dní, nebo je pro vás San Juan pouze několika hodinovou zastávkou během plavby na výletní lodi, máte se na co těšit. Toto půvabné hlavní město oplývá bohatou historií.

Reklamy

San Juan byl založen španělskými kolonisty v roce 1521. V tomto období většina populace obývala část, která se dnes nazývá Starý San Juan. V něm se nachází nejvýznamnější historické budovy Portorika. Příkladem je sídlo zákonodárného sboru – El Capitolio. Také zde nalezneme stavby, jež jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO. Mezi ně patří sídlo guvernéra La Fortaleza, Castillo San Felipe del Morro, Castillo San Cristóbal, El Cañuelo a velká část městských hradeb.

Starý San Juan je charakteristický především svou architekturou, která přetrvala ze španělské koloniální éry. Můžeme zde vidět cesty dlážděné tzv. kočičími hlavami. Lemují je domy v nejrůznějších pastelových barvách. V ulicích na vás čeká nespočet kaváren, restaurací a barů. Za návštěvu určitě stojí například La Factoria, kde si můžete spolu s místními zatancovat salsu.

Reklamy

Zajímavá místa

Nejstarší oblast starého města obklopují masivní hradby a pevnosti. Jejich úkolem bylo chránit město v době osidlování. Na okraji ostrova se tyčí El Morro a kousek opodál menší El Cañuelo. V případě, že se do San Juanu pokusila vplout nepřátelská loď, zahájily křížovou palbu. Útočníkům tak byl znemožněn přístup do města. Pevnost San Cristóbal zase zajišťovala ochranu proti nájezdům z pevniny. Na kopci hned vedle El Morro se rozprostírá velmi působivý hřbitov pojmenovaný podle svaté Marie Magdaleny de Pazzi.

Na náměstí Plaza de Armas stojí radnice a fontána, jejíž sochy reprezentují čtyři roční období. Další významné náměstí představuje Plaza de Colón. Tomu vévodí socha Kryštofa Kolumba, který Portoriko objevil na své druhé plavbě do Ameriky.

Pohled na El Capitolio se zapadajícím sluncem
Pohled na El Capitolio se zapadajícím sluncem
Pevnost El Morro v San Juan
Pevnost El Morro v San Juan
Pevnost El Morro v San Juan
Pevnost El Morro v San Juan
Hřbitov pojmenovaný podle svaté Marie Magdaleny de Pazzi
Hřbitov pojmenovaný podle svaté Marie Magdaleny de Pazzi
Náměstí Plaza de Colón se sochou Kryštofa Kolumba
Náměstí Plaza de Colón se sochou Kryštofa Kolumba

Pláže

Až vás unaví poznávání historie, můžete si odpočinout na některé z pláží. Nejhezčí je, dle mého názoru, Escambron Beach. Není od centra příliš vzdálená, proto se k ní dá dojít pěšky. Najdete na ní vysoké palmy, zlatý písek a pod vodou korálový útes.

Condado Beach se rovněž nachází v blízkosti centra. Obklopuje ji spousta hotelů,  proto není tak klidná jako pláže v okrajových částech.

V několika kilometrech dlouhé rezortní oblasti se rozprostírá Isla Verde Beach. Ocean Park Beach leží mezi dvěma předchozími plážemi a je oblíbená především mezi místními. V jejím okolí se nachází spousta cenově přijatelných ubytování s dobrou dostupností do centra i na letiště.

Escabron Beach
Escabron Beach
Isla Verde Beach
Isla Verde Beach
Ocean Park Beach
Ocean Park Beach

El Yunque

Pokud máte rádi turistiku, doporučuji navštívit El Yunque. Jedná se o jediný deštný prales na území Spojených států. Od San Juanu je vzdálen necelou hodinu jízdy autem. Představuje domov pro rozmanité množství živočichů a rostlin, z nichž některé druhy jinde nenajdete. V roce 2017 byl El Yunque, stejně jako celé Portoriko, velmi silně zasažen hurikánem Maria. Kvůli tomu jsou některé turistické trasy stále ještě nepřístupné. Také se zde nachází množství neznačených tras, a tak se dá velmi jednoduše zabloudit. Do El Yunque se pořádají zájezdy se zkušenými průvodci. Ty  můžete využít v případě, že si sami netroufnete, anebo chcete výlet spojit i s odborným výkladem o místní fauně a flóře. Vybírat se dá z půl nebo celodenních variant s různými stupni obtížnosti. V pralese se nalézá spousta vodopádů a jezírek, proto si s sebou nezapomeňte vzít plavky. Rovněž se neobejdete bez kvalitní obuvi. Vzhledem k častým dešťům jsou stezky kluzké a blátivé.

Ceny:
  • Vstupní poplatek do pevností El Morro a San Cristóbal činí 7 USD. Vstupné zahrnuje obě pevnosti a platí 24 hodin.
  • Ceny zájezdu do El Yunque se pohybují v rozmezí 50 — 160 USD. Mohou se však vyšplhat i výš. Záleží na tom, co daný výlet zahrnuje. Některé nabízí nejen túru v El Yunque ale také zipline nebo plavbu kajakem.
Může se hodit:

Výhodné ubytování můžete zkusit výběrem některého ze stovek hostelů, hotelů nebo apartmánů, které najdete na tomto odkazu.

Výhodné letenky můžete snadno vyhledat ZDE.

Cestovní pojištění na cesty s 50% slevou a nejvyšším krytím najdete na tomto odkazu.

Víte, že…

  • Portoriko patří mezi americká teritoria, což znamená, že v něm platí americké federální zákony. Neřadí se však mezi padesát amerických států. Portoriko proto nemá své zástupce v kongresu Spojených států a jeho občané nemohou volit ani prezidenta.
  • Portoriko má dva oficiální úřední jazyky, jsou jimi angličtina a španělština.
  • V metropolitní oblasti San Juanu žijí přibližně dvě třetiny obyvatel celého Portorika.
Booking.com
Mohlo by se vám také líbit