Nebojte se koupit bazarové lyže

foto: Happy Sport

1 821

Chci si dobře zalyžovat, ale nechci investovat dvacet tisíc korun do nových lyží. Co s tím? Poradil nám Petr Křivánek z pražského Happy Sportu.

Reklamy

Obecně máte dvě možnosti, jak si lyže pořídit: půjčit si je v půjčovně nebo si je koupit. O půjčování lyží bychom mohli povídat dlouho, ale dnes se zabýváme koupí vlastních lyží. Pokud si nechcete koupit drahé nové lyže, ale zároveň se nechcete spokojit s levnými základními modely lyží, je nejlepším řešením koupě kvalitních použitých lyží.

Budou ale použité lyže opravdu fungovat? Přece jen – nové jsou nové!

Přirovnal bych to ke koupi auta. Pokud mám omezený rozpočet, mohu si koupit levný model v základní výbavě. A nebo si můžu, za stejné peníze, koupit v autobazaru ojeté auto kvalitní značky a s dobrou výbavou. Může mít sice nějaký ten škrábanec a sjeté gumy, ale konstrukčně bude na daleko vyšší úrovni než to nové, ale levné.

Reklamy

U lyží je to stejné. Dejme tomu za 600 Kč si můžete koupit nové lyže, na kterých si ale moc nezalyžujete. Nebo si ve specializované prodejně koupíte za stejné peníze opravdu kvalitní model lyží renomované značky. Sice již odlyžovaly dvě zimní sezóny v alpské půjčovně, ale zážitek z lyžování na takových lyžích bude pochopitelně daleko lepší.

Na co si mám dát při koupi pozor?

Určitě si zkontrolujte skluznici a hrany. Podívejte se také na tvarování lyží. Ještě před pár lety bychom lyže s dnešním tvarem leckdy považovali za „prošlápnuté“. Výrobci však v posledních letech tvarování lyží mění. Běžným konstrukčním prvkem je dnes takzvaný rocker. Což je vlastně zvednutá přední nebo zadní část lyže, díky němuž lyže ochotněji nastupují do oblouku. Ať již mají lyže jakýkoli rocker a profil, při výběru bazarových lyží určitě porovnejte, zda je prohnutí obou lyží z páru stejné. Pokud tomu tak není, je jedna z lyží vadná. Bazarové lyže mají pochopitelně na vrchní straně povrchové známky předchozího používání, které ale nemají žádný vliv na jejich jízdní vlastnosti, takže se jimi nemusíte až tolik zabývat. Ostatně i nové lyže budou po pár dnech lyžování vypadat podobně.

Jak dlouho mi bazarové lyže vydrží?

Životnost lyží nejvíc ovlivňuje broušení hran. Při nekvalitním servisu na ruční brusce se odbrousí větší část hrany. Takových servisů pak lyže vydrží jenom šest nebo sedm. Při broušení na profesionálních automatech, které máme ve všech servisech Happy Sportu, se hrany brousí rovnoměrně a odebere se z nich jen nepatrná část. Takových broušení může nová lyže absolvovat přibližně dvacet. Tím pádem lze říci, že životnost lyží můžete velmi výrazně prodloužit výběrem servisu, kterému své lyže svěříte. K základní péči o skluznice patří pravidelné voskování. A neměli byste zapomínat i na navoskování po skončení zimní sezóny, které zabrání vysychání skluznice.

Kde si mohu takové kvalitní použité lyže koupit?

Největší nabídku kvalitních použitých lyží pro dospělé i pro děti v ČR mají naše prodejny Happy Sport. U nás všechny lyže projdou pečlivou předprodejní kontrolou a servisem na profesionálních švýcarských automatech, kde jim srovnáme a navoskujeme skluznice a kvalitně nabrousíme hrany. Na prodej použitých lyží se specializuje již více než 25 let, za jejich kvalitou si stojíme, a proto na ně poskytujeme záruku 36 měsíců.

Mohlo by se vám také líbit