Na Srí Lanku za safari

foto: autorka

1 050

Pokud se řekne safari, většině z nás se vybaví spíše Afrika (nebo ZOO Dvůr Králové nad Labem?). Srí Lanka sice je malý ostrov (jen o něco málo menší než naše země), ale nabízí toho více, než by jeden čekal…

Reklamy

Jako většinu destinací, které jsem navštívila, i sem jsem se dostala víceméně náhodou. Srí Lanka představuje turisty mnohonásobně objevený kousek země. Přesto, pokud někdo teprve koketuje s myšlenkou nezávislého cestování a ochutnávky Asie, tato destinace představuje tu pravou volbu. Jedná se o krásnou část Asie, navíc zde najdete více čisto a bezpečno. Dokonce Marco Polo považoval Cejlon za jeden z nejkrásnějších ostrovů na světě (otázkou je, kolik se toho změnilo…). Dále potěší velmi často levné letenky, a i organizované zájezdy do této exotiky patří mezi jedny z dosažitelných.

Podobné příspěvky

Srí Lanka

Většina z nás si spojí tento ostrov (vzdálený od jihovýchodního pobřeží Indie jen neuvěřitelných 50 km) s čajem. Což je více než příhodné. Srí Lanka patří mezi přední vývozce černého čaje do světa. Ještě na základce nám naše učitelka zeměpisu zmiňovala původní název státu, tedy Cejlon. Sice již v roce 1972 došlo k přejmenování, ale víme, jak je to s názvy…těžko se přeučují a pro příklad nemusíme chodit daleko – pro mnohé cizince jsme stále „čekoslovakia“. Ale důležitou roli sehrál i postoj vlády, ta až teprve v roce 2011 rozhodla, že název Cejlon zmizí ze všech státních institucí. Neoficiálně se používá stále hojně.

Reklamy

Kromě čaje, krásných dlouhých čistých plážích, výborného jídla s nádechem Indie, spousty opic a dalších zvířat (třeba i škorpionů) či budhistických a hinduistických chrámů se Srí Lanka pyšní národními parky. Celkem jich zde najdeme 22. Ovšem nejzmiňovanější jsou tyto:

Yala National Park

Hned na začátek jedno upozornění – vždy si zjistěte, zda je vůbec park otevřený. Yala NP najdete zavřený většinou na celý měsíc a v minulých letech se jednalo o září či říjen. Důvod hledejte v údržbě parku.

Jinak se jedná se o nejvíce navštěvovaný park s velkou raritou. Existuje tu určitá pravděpodobnost setkání se s leopardem. Tento park se nachází na jihovýchodním pobřeží ostrova a s více než 126 000 hektarů patří mezi největší. Tam už máte velkou šanci narazit na mnoho divoké zvěře. Kromě zmíněných leopardů zde žijí i levharti, sloni, krokodýli, buvoli či opice. A abych nezapomněla – spousta, spousta různých druhů ptáků. Nejideálnější doba návštěvy představují měsíce únor až červen.

NP Bundala

Hned kousek od Yala najdete další NP, který nese název Bundala. Rádi sem zavítají především milovníci mokřad nebo ornitologové. Právě oni zde mají možnost pozorovat (kromě dalších 150 druhů ptáků) i plameňáky růžové. Dále zde můžete narazit i na karety (kromě obrovské také královskou, obecnou a zelenavou).

NP Minneriya

Další možností pro spatření leoparda nabízí i Minneriya NP. Výhodou tohoto NP představuje jeho poloha. Rozkládá se v tzv. kulturním trojúhelníku, který je turisty nejčastěji navštěvován (což mimochodem znamená trasu: Colombo, krásná oblast Nuwara Ellya, Kandy, Dambulla a Sigirya, no a severní vrcholek tvoří Anuradhapura). Plocha 8900 hektarů neskrývá pouze leopardy, ale pozorovat zde můžete kromě slonů i makaky bandar (trochu drzé opice) či sambary indické (menší jelen).

Uda Walwe

Tento park jsem navštívila a mohu jej doporučit. Výhodou je, že se nachází kousek od trasy již zmíněného kulturního trojúhelníku. Slonů jsem viděla velkou spoustu, navíc dva druhy. Vzácně se ukázal slon africký (tmavší s bílými kly), v hojném zastoupení pak slon cejlonský. Dále jsme narazili na krokodýly vykukující z vody (ale i pár slunících se na břehu), vodní buvoly, spoustu honosných a elegantních pávů a další druhy krásných opeřenců.

Uda Walwe se pyšní rozlohou 31 000 hektarů. Díky jeho zastoupení vysoko četné populace slonů, a i populace leopardů (ty jsme bohužel nepotkali), buvolů, medvědů pyskatých, krokodýlů a ptáků, konkuruje stepním rezervacím v Africe. Je opravdu na co se dívat.

A jak takové safari reálně probíhá?

Volit můžete z mnoha nabídek. Skvěle funguje propracovaný trh na internetu, ale i v blízkém místě jakéhokoliv parku najdete spoustu agentur či samostatných řidičů jeepů, kteří vás budou lákat na jejich služby. Nabídku tedy určitě neminete. Konkrétně já jsem si (po mnoha zkušenostech) nechala volbu dopravce na konkrétní místo, kde jsme přespávali. Nakonec jsme dostali nabídku od našeho ubytovacího zařízení – soukromá projížďka s vyzvednutím i odvozem od naší „noclehárny“ a s cenou mnohonásobně nižší než přes online weby

Zajímavost na závěr:

Možná jste si všimli rozdílnosti ve výslovnosti názvu této země. Oficiální pojmenování ostrova zní (a píše se) Šrí Lanka a je shodné s anglickou výslovností. Ovšem v našem jazyce se i v odborných publikací setkáte s názvem Srí Lanka, který se nese z historie. Je jen na vás, co se rozhodnete používat. Já si troufám tvrdit, že se více používá název bez háčku (a ten se mně osobně líbí i více).

Chystáte se na Srí Lanku?
Ubytování v blízkosti Yala NP najdete zde.
Ubytování u NP Bundala jsou zde.
Ubytování u Minneriya NP jsou zde.
Ubytování u NP Uda Walwe jsou zde.

A pokud vám zbyde čas můžete navštívit na Srí Lance třeba i chrámový komplex Dambula.

Mohlo by se vám také líbit