Chichén Itzá – město božského hada na poloostrově Yucatan

Foto: © 123RF.com

3 119

Rozhodnete-li se navšívit starodávné mayské město Chichén Itzá, pak vězte, že se dostanete do míst, kde bývalo jedno z největších mayských městských center na poloostrově Yucatán.

Reklamy

Kdysi zde vyrostla řada mayských chrámů a paláců. Nicméně posvátným centrem Chichén Itzá byly vždy dvě studny. Samotný název Chichén Itzá, v překladu doslova znamená „v ústech studny Itzá“ a jednoznačně tak vypovídá o jejich významu.

Bůh deště Čak

Nejen Mayové žijící v Chichén Itzá, ale i další národy Střední Ameriky uctívali tohoto jednoho z nejvýznamnějších bohů. Oběti určené pro boha Čaka měly podobu různých rituálních předmětů. Byli mezi nimi figurky vyrobené z jadeitu a zlata nebo obdoba kadidla. Ba co více, patřili mizi ně dokonce i lidské oběti. Lidské oběti mayští kněží obětovávali shozením do dvou zdejších posvátných studen – cenotů. V dochovalých pramenech najdeme dokonce zmínky o tom, že do studen byly shazovány dívky z urozených rodin oděné v bílých šatech. Nicméně archeologové našli na dně těchto úchvatných přírodních studní i mužské kostry, takže se poředpokládá, že např. u nich šlo o válečné zajatce.

Reklamy
Podobné příspěvky

Okřídlený had

Nejznámější stavbou je zde ale chrám zasvěcený bohu přírodních živlů – Kukulkánovi (Okřídlenému hadovi) – Kukulkánova pyramida. Tohoto boha uctívali jak Mayové, kteří mu přezdívali Itzamná, tak Aztékové, kteří jej nazývali Quetzalcoatla. Chrám má podobu pyramidy a na její vrchol vedou schodiště s 91 stupni. Zajímavě pojatá architektura mayských stavitelů umožňuje v době podzimní a jarní rovnodennosti vytvářet na schodech, díky dopadajícím stínům, siluetu obrovského hada. Chcete-li tedy vidět, stejně jako kdysi dávno tisíce mayských věřících, tento úkaz, naplánujte si návštěvu na toto období.

V nitru Kukulkánovy pyramidy je ukryta ještě jedna pyramida. Dostanete se do ní úzkou chodbou, kterou přijdete do Jaguářího chrámu. Zde je k vidění trůn červeného jaguára a velká socha mayského boha deště jménem Chaac Mool.

El Caracol

Další zajímavou stavbou je bezesporu místní astronomická observatoř. Ano, zní to neuvěřitelně, ale již dávní Mayové uměli pozorovat nebeská tělesa. Budova má kupoli a úzká okénka do jednotlivých světových stran. Zajímavostí jistě je, že Mayové v ní bez pomoci jakýchkoliv speciálních přístrojů prováděli pozorování především Venuše, která byla spojena s bohem Lahun Chan. Určili tak například, že doba oběhu planety ke Slunci při pozorování ze Země činí 584 dní.

Velké hřiště (Gran Juego de Pelota)

Místo, kde se patrně konaly hry a slavnosti za usmíření Bohů. Během konání takových slavností a her zde mohlo být až 40.000 věřících. Oslavy organizovali kněží a vystupovali na nich i hudebníci. Podívanou doprovázely rituální oběti a turnaje v míčové hře – Tlachtli. Hráči při této hře odráželi tělem míč, který býval vyroben z kaučuku, kůže, dřeva nebo z lidských hlav. Hra v Tlachti předváděla příběh božských dvojčat synů boha kukuřice Huna Hunahpua, kteří zahubili zlé vládce podsvětí. Hra většinou končila tím, že buď kapitán nebo celé jedno družstvo bylo obětováno bohům.

Světelná show

Pokud budete mít dost času, nenechte si večer ujít také světelnou a zvukovou show, která je opravdu úchvatná. Při videomapingu na Kukulkánovu pyramidu zažijete opravdový návrat do mayské historie.

Další stavby

  • Chrám válečníků (Templo de los Guerreros) – kamenná socha sedícího muže v tomto chrámu byla pojmenována po legendárním mayském králi Čakmulovi. Socha sloužila jako obětní oltář (věřící na ni pokládali ovoce, květiny a šperky)
  • Venušina plošina – s cenoty je spojena tzv. sacbe, obřadní cestou z bílého kamene, která je 9 m široká a 270 m dlouhá
  • Plošina orlů a jaguárů – místo, které uctívalo statečnost mayských válečníků
  • Plošina Tzompantli – zdobí ji reliéfy šklebících se lebek. Zde byly vystavovány hlavy lidských obětí zabitých při krvavých obřadech

Vydáte-li se objevovat Mexiko, udělejte si čas i na toto posvátné mayské místo. Zcela jistě ve vás nechá nezapomenutelný zážitek. Od 2007 je navíc Chichén Itzá zařazený na seznam novodobých sedmi divů světa.

Víte, že…

  • Ne všechny oběti, které skončily na dně cenotů, zemřely. Svržení nešťastníci, kterým se podařilo udržet nad hladinou, byli po nějaké době vytaženi a Mayové je posléze dokonce uctívali jakožto ty, kteří hovořili s bohy. Tajemné a nebezpečné podsvětí, jemuž vládli bohové smrti, nemoci a zmaru, si Mayové představovali jako podvodní svět. Proto měly cenoty takový význam a ti, kteří přežili shození do studen, museli být vyjímeční, když je bohové ušetřili.
  • Zdejší Velké hřiště je se svými rozměry 166×68 metrů největším hřištěm pro hraní Tlachti ve Střední Americe. Navíc jej obklopuje 12 metrů vysoká zeď a je zde i výborná akustika. Pokud zde něco zašeptáte, bude váš hlas slyšet na vzálenost až 100 metrů!
  • Nejpozoruhodnější vynález mayské civilizace je vytvoření systému kalendářů, pomocí kterých Mayové určovali období sklizně, čas vhodný pro pořádání náboženských slavností, čas pro rituální oběti, čas pro uzavírání manželství nebo spojenectví nebo dobu vhodnou pro válečná tažení.
  • Mayský kalendář se skládal z 18 měsíců, přičemž každý měl 20 dnů a přechodného pětidenního období. Každé datum obsahovalo den, lunární měsíc a rok od počátku světa. Mayové věřili, že svět byl stvořen dne 13. srpna roku 3114 př. n. l.

Může se hodit:

Návštěva je vhodná po ránu, kdy zde není takové vedro a je tu i méně turistů.
Výstup na vrchol pyramidy není povolen! Stejně tak do areálu nesmí domácí mazlíčci.

Otevírací doba: 8.00 – 17.00 hodin, od 19.00 mayské show
Doprava: z Cancúnu cca 2 hodiny (205 km), z Meridy cca 1,5 hodiny (115 km)
Cena vstupného: 237 pesos pro cizince, děti do 13 let zdarma.
Cena za Las noches de Kukulkán: noční světelná a zvuková show za poplatek 225 pesos v neděli, úterý-sobota za 446 pesos
Parkování: 30 pesos za auto

Chichén Itzá mapa

http://yucatantoday.com

Zarezervujte si výhodné ubytování…

Mohlo by se vám také líbit