Tichomořská pobřežní metropole Vancouver a jeho stejnojmenný ostrov

foto: autorka a 123RF.com

1 191

Co nabízí město, které se opakovaně umisťuje na předních příčkách v žebříčku nejideálnějších míst pro život? Kam na výlety v jeho bezprostřední blízkosti a proč stojí za návštěvu i Vancouver Island? Nechte se pozvat na nejlepší sushi a procházku po 137 m dlouhém závěsném mostu nad propastí.

Reklamy

Vancouver je největší metropolitní centrum západní Kanady a zároveň hlavní město Britské Kolumbie. S rozlohou 115 kmje třetím největším městem celé Kanady. V roce 2010 byl také hostujícím městem Olympijských her. Ano, tak to je Vancouver, ke kterému patří 460 km dlouhý a 80 km široký stejnojmenný ostrov. Rozmanitost obou míst mě velmi mile překvapila. Tak pojďme na prohlídku toho nejšťavnatějšího.

Podobné příspěvky

Tip na začátek aneb jak se sem vůbec dostanu?

Zpáteční letenka přímo do Vancouveru se průběžně drží na hladině kolem 15 tisíc. Využít ale můžete akční (o několik tisíc levnější) letenky do nedalekého amerického Seattlu a navštívit toho ještě mnohem více.

Reklamy

Jak už jsem zmínila v úvodu, Vancouver se opakovaně řadí mezi nejlepší města pro život. V minulém roce 2018 se umístil dle společnosti Mercer – indexu pro kvalitní žití – na pátém místě. A proč? Mercer popisuje toto místo jako „kulturní tavící pec“. Zejména, s ohledem na dnešní situaci v Evropě, to možná zní zvláštně, ale právě díky přistěhovalcům (zejména z Asie) se zde vytvořila nevšední a prosperující kulturní scéna. Já bych dodala ale důvodů mnohem více…tak třeba…

Nezvyklé postřehy…

Jeden den si ležím na pláži u Sunset Beach parku, kousek od centra města. Užívám si piknik (ale pozor, alkohol se konzumovat na veřejnosti nesmí, takže ho i místní mají v „nenápadných“ lahvích…zato paradoxně marihuanu ucítíte zcela běžně, držení v určité dávce se povoluje…). Sluníčko se příjemně opírá. V dálce se míhá lovící lachtan, kterému čas od času vykoukne hlava nad vodní hladinu. Do vody ovšem nelezu (nejen kvůli lachtanovi), ale teplota moře je spíše pro otužilce (takže třeba kanaďany). Na druhý den se balíme do nedalekého Whistleru, abychom si zalyžovali na (oproti Rakousku či Itálii) vcelku divokých sjezdovkách. Tím myslím, že třeba jedete z kopce, a tak nějak marně tápete, kde se nachází ještě sjezdovka a kde už by měla končit. Nebo přejíždíte vrcholky stromků (a to ne žádných pidi, ale vzrostlejších stromů, které pohřbily nánosy sněhu). Od oceánu rovnou na lyže = krásný příklad rozmanitosti, kterou Vancouver a jeho okolí nabízí.

Downtown

Výborné sushi není pouze fráze. Díky hojnému počtu přistěhovalců a přímořské poloze Vancouveru zde ochutnáte opravdu vynikající sushi. Konkrétně doporučuji zajít do centra na ulici Davie St., kde se nachází spousta výborných bister. Navíc se v okolí mimo jiné nachází jedna zajímavost – zajděte se mrknout do Morton parku na vysmáté sochy A-maze-ing Laughter.

Když už jsme v downtownu, tak určitě doporučuji zavítat také do nedalekého Stanley parku.

Ten lze celý obejít a na příjemné přímořské procházce našlapete pouhých 8 km. Kromě možnosti spatřit orla amerického, želvy v jezírkách a u Beaver Lake jsme dokonce potkali sovy (bobry bohužel ne), tak zde najdete také odkaz na indickou kulturu. Nedaleko vstupu do Stanley parku se totiž tyčí devět totemů. Kdo má rád představení cvičených zvířat v zajetí, nechť svou procházku obohatí o návštěvu jedné z největších atrakcí – Vancouver akvária.

Co najdeme v širším okolí?

Pod pojmem Capilano Suspension Bridge si představte velmi dlouhý závěsný mostek, kde se jen tak tak vyhnou dva lidi v protisměru. Závěsný znamená, že je opravdu jen zavěšený, tudíž se při chůzi pohupuje. Vede asi 70 metrů nad propastí, na jejímž dně protéká řeka Capilano.

Na sever od Vancouveru leží Lynn Canyon Park. Na 250 ha si určitě vyberete z mnoho turistických tras. Obdivovat můžete obrovské stromy, tzv. douglasky. A i zde najdete závěsný most.

V okolí Vancouveru se nachází mnoho lyžařských center. Pokud nechcete zavítat rovnou do Whistleru, který je vzdálený cca 120 km, můžete využít bližší sjezdovky. Tak třeba do Lower Mainland Ski Hills na Cypress Mountain dorazíte za slabou půl hodinu z centra Vancouveru.

Vancouver Island

Tento ostrov jsem navštívila až na závěr mého pětiměsíčního putování po Kanadě. Už několikrát se mi osvědčilo, že pokud nic moc neočekávám, o to více jsem z místa unešená. Zde jsem narazila na jedno z nejúžasnějších ubytování (tedy alespoň pro mě).

V přímořském Toffinu jsme chytli místo v kempu přímo u pláže. Zaparkovali naše přestavěné auto Dodge Grand Caravan jeho zadní částí (tedy i vstupními dveřmi do našeho bejváku) směr moře a při otevřeném kufru pozorovali západy slunce. Moji idylickou atmosféru doplňovalo beach volejbalové hřiště a náhodní spoluhráči.

Co zajímavého zde ještě uvidíme?

Navíc přímo z Toffina či jeho úzkého okolí se pořádají výpravy za velrybami. Zážitkem není pouze jejich pozorování, ale i samotná jízda lodí. Čím menší, tím větší zábava…pak to totiž pěkně skáče a doporučuji i voděodolné pouzdro na foťák…

Kromě moře jsem i zde narazila na medvědy černé, což mě lehce překvapilo. Dalším pro mě zajímavým zážitkem se stalo krmení lachtanů či želv z bezprostřední blízkosti. Oboje zcela ve volné přírodě.

Lachtany jsme potkali v turisty často navštěvovaném městě Viktoria. U jednoho z mol se povalovali na kládě a jakmile se vrátily některé z lodí do přístavu, zbystřili. Když jsme přišli blíže, zjistili jsem, že místní jezdí lovit ryby, které v přístavu čistí a zbytky házejí do moře, což přiláká různé predátory. Některé kousky ryb ovšem zůstaly na molu.

Takže jsem měla možnost (poučena místními, abych nepřišla i o prsty) krmit tato vtipná stvoření. Probíhalo to asi tak, že jsem skoro v leže na molu natáhla ruku nad hladinu a chvilku čekala, než jako výtah povyjede některá z mnoha hlav, čapne kus ryby a zase ladně zajede pod vodu.

Závěrem:

V Kanadě narazíte na mnoho úžasných míst, a hlavně krásnou přírodu. Těm, kdo milují dobrodružství rozhodně doporučuji návštěvu nejen Vancouveru, Vancouver ostrova, ale zejména Skalistých hor.

Pokud se chystáte navštívit Vancouver, využít můžete i dobré hostely či hotely.

Mohlo by se vám také líbit