Město v oblacích – Machu Picchu

Ztracené město Inků | Foto: © Iryna Savina / 123RF.com
1 458

Určitě jste o něm ve svém životě již slyšeli. Je ukryté v průsmyku mezi dvěma vysokými horami ve výšce přesahující 2000 m n.m. Nejzachovalější incké město s rozlohou 5 km2 je opředeno mnoha tajemstvími. Nikdo neví, proč bylo postaveno, ani proč ho jeho obyvatelé téměř o 100 let později opustili.

Reklamy

Místo uctívání boha Slunce

Machu Picchu bylo postaveno patrně pro devátého inckého vládce Pachacuti Yupanquiho. Mnozí z archeologů dříve věřili, že se mělo jednat o tajné útočiště krále a velekněze. Další archeologové se pak domnívali, že Machu Picchu bylo postaveno pro ženy z vyšších společenských tříd. Pozdější výzkum tohoto neobyčejného místa však ukázal, že počet zde uložených mužských a ženských koster je prakticky stejný. Dnes panuje všeobecné přesvědčení, že se jednalo především o místo uctívání boha slunce, nejdůležitější součásti inckého náboženství.

Ranní mlha nad ruinami Machu Picchu | Foto: Diego Grandi/123RF.com
Pohled na město Machu Picchu | Foto: hemik11/123RF.com
Obelisk Intihuatana | Foto: Paulo Eduardo Canedo Nabas/123RF.com
Chrám Slunce | Foto: bruno135/123RF.com

Dochovalý obelisk

Ve středu posvátného města se nachází kámen Intihuatana, což je obelisk z doby incké říše. Podobné obelisky se v incké říši nacházely i v dalších městech. Španělští dobyvatelé a kolonizátoři je však v rámci šíření křesťanství zničili jako pohanské symboly. To, že právě na Machu Picchu tento obelisk dodnes stojí znamená jediné, a to, že se sem španělští konkvistadoři zřejmě nikdy nedostali.

Reklamy

Zajímavostí obelisku je, že při rovnodennosti 21. března a 21. září nevrhá žádný stín. Kámen byl proto zřejmě důležitým prvkem při sestavování inckého kalendáře a zřejmě zastával i roli slunečních hodin.

Všudypřítomné lamy shlíží na ruiny města | Foto: donyanedomam/123RF.com
Davy návštěvníků | Foto: Matyas Rehak/123RF.com
Fronta u kasy na vstupu do Machu Picchu | Foto: Matyas Rehak/123RF.com

Chrám Slunce

Kromě zdejšího obelisku najdeme na Machu Picchu i dochovalý chrám Slunce. Zvláštní tvar chrámu a rozmístění oken umožňovalo zdejším obyvatelům určovat přesné datum zimního slunovratu. A to pomocí měření stínu, který vrhal rám východního okna na kámen umístěný ve středu chrámu.

Technologie z vesmíru?

Všechny budovy na Machu Picchu jsou postaveny z těžkých žulových kvádrů. Některé váží více jak 50 tun! Ty pak k sobě lícují tak dokonale, že mezi ně není možné vložit ani čepel nože.

Jak to, že dávní Inkové znali takové postupy? Jak dokázali bez pomoci techniky postavit tak úžasné stavby? A jak vůbec dostali tak těžké a velké žulové kvádry do nadmořské výšky 2090 až 2450 m n.m.? Mnoho otázek, které sem přitahují nejen badatele a záhadology z celého světa.

Ve městě bylo asi 200 budov. Zdejší chrámy, domy, lázně i terasy, kde se pěstovalo obilí a jiné plodiny (jako např. brambory, kukuřice), se nacházejí na různých úrovních a jsou navzájem spojeny schodišti. Mezitím se nacházejí i různě velká pohřebiště. K zavlažování sloužil téměř dokonalý systém, který využíval dešťovou vodu.

Machu Picchu dnes…

Machu Picchu patří dnes na Seznam světového dědictví UNESCO. Pokud se sem vypravíte na vlastní pěst, můžete se v pohodlí ubytovat např. v nedalekém hotelu Machu Picchu Sanctuary Lodge, který nabízí nádherný výhled na starodávné město. Obvzláště nádherný a magický je výhled na město za ranního svítání, kdy jsou ruiny města zahaleny do mlžného oparu.

Vlakem z Cuzca do Machu Picchu | Foto: pakhnyushchyy/123RF.com
Cuzco – bývalé hlavní město Inků | Foto: a41cats/123RF.com
Náměstí de Armas s fontánou, katedrálou a kostelem Compania de Jesus v Cuscu | Foto: Diego Grandi/123RF.com
Žena v tradičních šatech na plovoucím ostrově Uros u jezera Tititaca | Foto: pakhnyushchyy/123RF.com
Jezero Tititaca | Foto: pakhnyushchyy/123RF.com

Upřednostňujete-li poznávací zájezdy zvolte do Peru takové, kde se dostanete i na náhorní plošinu Nasca, na jezero Tititaca, které je v nadmořské výšce 3.800 m n.m. a do Cuzca, bývalého hlavního města říše Inků. Stojí to za to!

Víte, že…

  • Incká říše se původně rozkládala na území dnešních států Kolumbie, Ekvádor, Peru, Bolívie, Chile a Argentina a její rozloha byla téměř 2 000 000 km2.
  • Inkové dokázali provozovat celé hospodářství impéria bez peněz a obchodních vztahů. Kdokoliv cokoliv potřeboval, zašel do jakési výdejny a dostal to, co právě potřeboval (potraviny, nástroje, oblečení…). Lidé neměli potřebu nic nakupovat!
  • Ve své době (v 16. století) ji podle odhadů obývalo 12 milionů lidí.
  • Incký panovník měl neomezené množství manželek a milenek?
  • Armáda Inků byla nejsilnější armádou Jižní Ameriky – každý muž se musel povinně alespoň jednou zúčastnit války.

Úryvek z knihy Inkové: Nové perspektivy od historika G.F. McEwanse:

Vznik osobního bohatství obchodem tedy nebyl možný. Pokud se objevila nějaká komodita, která v Incké říši nebyla dostupná, zakládaly se kolonie, které ji měly do centra dodávat. S cizinci se občas obchodovalo, jako prostředek směny pak fungovalo zlato. Ale výroba, distribuce a použití všech těchto komodit byly centrálně kontrolované vládou impéria.

Protože u Inků nefungoval obchod, neměli ani potřebu peněz. Daň odváděli místo peněz svojí prací, kterou poskytovali impériu. Zajímavá myšlenka 😉

Může se hodit:

Výhodné ubytování můžete zkusit výběrem některého ze stovek hostelů, hotelů nebo apartmánů po celém světě, které najdete na tomto odkazu. 

Výhodné letenky můžete snadno vyhledat ZDE.

Cestovní pojištění na cesty s 50% slevou a nejvyšším krytím najdete na tomto odkazu.

Mohlo by se vám také líbit