Genius loci Mariánských Lázní

Foto: autorka, Danubius Hotel Group

1 076

Co přilákalo v letech 1897 – 1907 anglického krále Edwarda VII devětkrát do tohoto zapomenutého koutu Čech? Byly to léčivé prameny, nádherná okolní příroda nebo možnost neformálních diplomatických setkání s významnými osobnostmi tehdejší Evropy?

Reklamy

Marinské Lázně letos slaví 200 let od doby, kdy byly vyhlášeny „veřejným lzeňským místem“. Místní lidé dávno znali místa, kde vyvěrají léčivé prameny a lidé věřili v jejich ozdravnou sílu. Ve starých dokumentech jsou zmínky, že již za vlády Rudolfa II. byly tyto prameny vyhledávány. Teprve koncem osmnáctého století začal lékař z kláštera v Teplé, doktor Josef Nehr, zkoumat jejich léčivé účinky a nechal postavit první lázeňský dům. Mnoho významných budov navrh stavitel Josef Schafer.

Minerální prameny Křížový, Ferdinandův, Karolinin, Rudolfův, Lesní, Ambrožův a další,  jsou základem léčby  nemocí ledvin, močových cest, dýchacího ústrojí, pohybového aparátu a fungují také jako prevence zdravotních komplikací u závažných onemocnění.

Reklamy

Mariin pramen

Za zmínku stojí Mariin pramen, který dal lázním jméno, jde o přírodní CO2 , vulkanického původu, který vyvěrá ze země.  Procedura je zajímavá, stačí usednout do Mariina jezírka a všude kolem začne probublávat přírodní kysličník uhličitý.  Tato procedura zpomaluje srdeční činnost a zlepšuje krevní oběh. Když jsme šli k jezírku poprvé, netušili jsme, že se jedná jen o plyn, a že není třeba se svlékat. Neméně důležitou součástí léčby jsou peloidy, rašelina a bahno, které slouží k zábalům a masážím.

 

Hotel Hvězda

Unikátní ukázkou lázeňské architektury je hotel Hvězda, v níž zůstal zachován genius loci citlivě přetavený do potřeb současné klientely. 239 luxusních pokojů, restaurace Franz Josef a Sissi poskytují hostům veškeré zázemí. Zejména na podzim a v zimě oceníte fakt, že hotel je součástí jedinečného komplexu dalších lázeňských hotelů Imperial a Neapol. Budovy jsou propojené krásnou podzemní chodbou a krytými promenádami. Za nepříznivého počasí nemusíte vůbec ven a všechny lázeňské procedury, minerální koupele, slatinné zábaly, masáže a další léčebné a relaxační procedury si můžete užít bez stressu převlékání.

Maria Spa a Nové lázně

Nejvíce se nám líbila unikátní spojovací chodba Via Imperalis, která propojuje výše jmenované hotely s Centrální lázněmi – Maria Spa, Novými lázněmi a Casinem.  Všechny patří do skupiny Danubius Hotels Group. Procházka chodbou Via imperalis je výletem do minulosti, do historie císařských a královských rodin rakouských a bavorských.

V komplexu Nových lázní je doposud stále funkční secesní královská kabina krále Edwarda. Můžete si ji pronajmout a  uložit se do královské vany. Cena za pronájem kabiny není ovšem malá. Neméně impozantní jsou Římské lázně – dva bazény obklopené sloupy z růžového a červeného mramoru se secesní stropní výzdobou. Nechybí ani sauny, vířivky a vše, co vám dodá novou energii a zbaví vás stresu.

Hotel Butterfly

Společnosti Danubius Hotels Group patří ještě hotel Pacifik, Butterfly a Svoboda. Čtyřhvězdičkový hotel Butterfly stojí v městském parku a byl postaven v roce 1995 ve stylu Art Nouveau. Hotel má menší počet pokojů, ale všechny léčebné procedury jsou pod jednou střechou. V hotelové hale je pítko Ferdinandova pramene, který je klasifikován jako sírano-uhličitano-chloridová sodná kyselka.

Hotel je unikátní svou uměleckou výzdobou. V interieru hotelu najdete například drobné sošky od Olbrama Zoubka, chodby zdobí zapůjčené originály z Městského muzea. Místem setkávání je příjemný lobby bar, ale i restaurace La fontáne s výbornu kuchyní. Nesmím zapomenout na velký bazén, vířivku a saunu. Pokud si vyberete pro svůj pobyt tento hotel, určitě oceníte jeho polohu, komorní prostředí a přívětivý personál.

Nechte se hýčkat jako mnozí slavní…

V Mariánských Lázních narazíte všude na stopy slavných. Jezdila sem Ema Destinová, Mark Twain, P. de Coubertin , J. W. Goethe, A. Einstein, F. Chopin a další a další. Ty nejhezčí vycházkové cesty jsou po nich pojmenovány, vedou na tajemné a nečekané vyhlídky, zavedou vás do hlubokých lesů nebo k vývěrům minerálních pramenů. Cesta krále Edwarda vede k dalšímu místnímu skvostu, k nejstaršímu a nejslavnějšímu golfovému hřišti v Čechách, které sám Edward VII v roce 1905 otvíral a královna Alžběta II. udělila tomuto hřišti v roce 2003 titul Royal Golf Club.

Nechte se hýčkat aspoň pár dní v roce a podzimní únava nebude tak bolet.

Vybírat můžete například z těhto speciálních nabídek:

Klasický lázeňský pobyt – minimální délka 7 nocí, 24 léčebných procedur za týden
Relaxační lázeňská dovolená – minimálně 7 dní, 12 léčebných procedur
Royal wellness – rezervace na 3 noci, klasick masaž, such plynová lzeň CO2, minerální koupel s přírodním CO2 v historické Královské kabině, masáž horkými kameny, vířivá lázeň a rašelinový zábal.
Více informací najdete na www.marienbad.cz

Kontakt: Marienbad Kur & Spa Hotels, Danubius Hotels Group,
Speciální nabídky na Advent, Vánoce a  rok 2019 najdete na:
www.marienbad.cz
reservations@badmarienbad.cz

Hotel Butterfly
Hlavní třída 655, 353 01 Mariánské lázně
Rezervace: butterfly@badmarienbad.cz

Chystáte se vyrazit na cestu? Zarezervujte si výhodné ubytování v hotelech Danubius Hotels Group v Mariánských Lázních ZDE.

Mohlo by se vám také líbit