Blízko “střechy Ameriky” v NP Denali

Text a foto: zaslal Dan (@danielsez4)

988

Při našem srpnovém pobytu na Aljašce nám s kamarády zbylo i několik dní na prozkoumání zdejší přírody, a tak jsme se vypravili na trip do zdejšího Národního parku.

Reklamy

NP Denali je součástí 650km dlouhého pásma Aljašských hor. Ty se rozkládájí od jezera Clark na jihozápadě až ke kanadskému Yukonu na severovýchodě. V pohoří pramení i velké aljašské řeky – Delta a Nenana.

Zdejší hory jsou proslulé svým studeným klimatem. V létě zde teploty nepřesáhnou 20 °C a v zimě je zde běžná teplota okolo –30 °C. Půda pak v mnoha oblastech zůstáva zmrzlá po celý rok. Pokud se sem vypravíte v srpnu, jako my, budete tu mít tak akorát. Ani vedro, ani zimu a navíc bude vše nádherně zelené a rozkvetlé.

Reklamy

Jedna ze 7 nejvyšších hor

Mount McKinley, který se nachází v NP Denali, je se svojí výškou 6194 m n m. nejvyšší horou severoamerického kontinentu. Patří k tzv. sedmi vrcholům nejvyšších hor světadílů. Termín “sedm vrcholů” se běžně používá mezi horolezci pro označení horolezecké mety pro zdolání všech nejvyšších hor světa. Průkopníkem byl Američan Richard Bass, který jako první člověk všech sedm vrcholů pokořil v roce 1985. U nás měl naposledy tyto ambice snad bývalý pražský primártor Pavel Bém a prý se mu to i podařilo. My jsme takové ambice rozhodně neměli, a tak jsme se pohybovali pouze na úrovni zdejší tajgy a tundry a kochali se zdejší přírodou.

Mount McKinley se ale jen tak nezbavíte. Vévodí totiž svým majestátním vzhledem celému okolí. I když vrcholky hory jsou dost často za mraky. Jak jsme se dozvěděli, hora je při porovnání relativní výšky vyšší než Mount Everest. Svahy hory tvoří ledovce, z nichž nejznámější a největší Muldrow měří 50 km. Pocitová teplota na hoře může díky silným větrům dosahovat prý až –80 °C. S ohledem na naše oblečení, jsme opravdu tento “výšlap” vzdali.

Od našeho průvodce jsme se dozvěděli, že se na hoře ve výšce 5800 m nad mořem nachází meteorologická stanice, kterou zde nechal vybudovat japonský horolezecký klub. Asi aby věděli, kolik tam bude, až se tam budou trmácet 😉

NP Denali je rájem na Zemi

Park byl oficiálně založen v roce 1917 a jeho rozloha je neuvěřitelných 24 585 km2. Kromě skal, sněhu a ledu zde najdeme, zejména v okolí jezera Wonder, rozsáhlé oblasti tajgy. V ní jsme se setkali s rostoucími smrky, osikami, břízami a topoly. Prostě něco jako hezký nevykácený les u nás 😉 Ve výše položené tundře jsme pak narazili už jen na mechy, lišejníky, nízké keře a křoviny. Kromě stromů zde, podle našeho průvodce, najdeme i více jak 450 druhů různě květoucích rostlin, zejména hořců a zlatobýlů. V letních měsících, když vykvetou vytváří na zdejších svazích opravdu překrásné pestrobarevné koberce.

Místní faunu pak symbolizuje především velký výskyt medvědů Grizzly a Baribalů. O čemž jsme se sami přesvědčili, naštěstí byl asi mědvěd zrovna najedený, tak si nás moc nevšímal…

Spatřit zde můžete i velká stáda sobů nebo aljašských ovcí. V oblasti však můžete údajně narazit i na početné smečky vlků nebo hojně se vyskytujících lišek. To potvrdit naštěstí nemůžeme, ale nějaké to zavytí jsme v dálce slyšeli. Místní průzračné vody řek jsou rájem lososů a pstruhů. Pokud budete mít štěstí jako my, uvidíte i medvědy, jak si sami v řekách lososy a pstruhy loví. Ryb je ve vodě totiž tolik, že leckdy stačí medvědovi plácnout tlapou do vody a hned má co k obědu;)

Pobyt na Aljašce je opravdu žážitek, zejména pro ty, kteří milují čistou nezkaženou přírodu a klid. Turisty tu běžně v tundře nebo tajze opravdu moc nepotkáte. A i když na Aljašku cestovky pořádají různé poznávací zájezdy, nejlepší je vychutnat si trip hezky po svých, třeba jen s místním průvodcem. Což vás vyjde o dost levněji 😉

Takže hodně zážitků přeje
Dan (@danielsez4)

Víte, že…

  • Přibližně před 13 000 lety se na území NP Denali nacházela rozlehlá prérie, po níž se potulovali mamuti?
  • Topografické převýšení Mount McKinley oproti Mount Everestu činí neuvěřitelných 5500 m!
  • Nejvyšší hora serveroamerického kontinentu nese jméno po 25. prezidentu Spojených států amerických Williama McKinleye?
  • NP Denali je svojí rozlohou větší než některé ze států USA – například než Connecticut či Delaware?
  • Vrcholu MountMcKinley se podaří dosáhnout jen asi každé druhé výpravě.

Zarezervujte si výhodné ubytování…

Mohlo by se vám také líbit