Ztracené město Z – skutečný příběh Percyho Fawcetta

Foto: Bioscop

4 424

V roce 1925 se legendární britský badatel Percy Fawcett vydává do amazonské džungle. Má za úkol zmapovat neznámá území Bolívie. Sám však doufá spíše v objevení bájné neznámé civilizace.

Reklamy

Dobrodružný film Ztracené město Z je inspirovaný skutečným příběhem. Natočil jej v roce 2016 americký režisér ruského původu James Gray (např. Temná zákoutí, Noc patří nám nebo Milenci), podle knižního bestselleru Davida Granna Ztracené město v Amazonii.

Podle neuvěřitelné skutečné události

Film vypráví příběh britského badatele Percyho Fawcetta (výborně zahrál Charlie Hunnam), který se před první světovou válkou v roce 1906, poprvé vydává do Amazonie. Fawcett a jeho asistent Henry Costin (hraje jej Robert Pattinson, známý z Twillight ságy) se pod záštitou Královské geografické společnosti vydávají proti proudu amazonské řeky Rio Verde, aby zmapovali dosud neznámá území v Bolívii. Výprava během své cesty čelí útokům kanibalů i nemocem, dešťům i „ponorkové nemoci“ a v neposlední řadě i nedostatku potravin. Nicméně Fawcett s Costinem se nevzdávájí a chtějí doplout do konce. Fawcett je totiž přesvědčen, že se hluboko v amazonském pralese nacházejí důkazy o existenci doposud neznámé a velmi vyspělé civilizace.

Reklamy

Po svém návratu do Anglie ale sklidí Fawcett výsměch ze strany vědecké obce. Pár úlomků hliněných hrnců, které přivezl, nikoho nepřesvědčí a nikdo mu nevěří. Ale Percyho odhodlání a posedlost najít ono bájné město Z, je ale stále silnější. Do Amazonie se pak společně vrátí při další expedici i s váženým členem vědecké obce (Angus Macfadyen), ale tato zkušenost a zejména nezkušenost nového váženého člena výpravy je všechny nakonec málem stojí život.

Nicméně Fawcett během několika expedic opravdu zmapuje dosud neznámá území v Bolívii a najde i několik artefaktů, které jeho doměnky o bájné a vyspělé civilizaci potvrzují.

V roce 1925 se Fawcett vydává společně se svým synem (Tom Holland) a Costinem na poslední výpravu do džungle, ze které se ovšem již nikdy nevrátí…

Originální název: Lost City of Z
Délka: 141 minut

Rok výroby: 2016
Žánr: cestopisný, dobrodružný

 

Mohlo by se vám také líbit