Huacachina: oáza uprostřed pouště

foto: autorka

Huacachina - oáza uprostřed pouště
1 886

Peru je nádherná země, v níž se nachází snad všechny přírodní úkazy, na které si jen člověk vzpomene. Můžete se zde vydat na průzkum amazonského pralesa, šplhat po horách, opalovat se na pláži nebo sjíždět písečné duny v poušti.

Reklamy

Na Jih od Limy leží jediná přírodní oáza v Jižní Americe. Podzemní proud vody zapříčinil, že v pouštní oblasti Ica začaly růst stromy a rostliny, které zformovaly oázu s názvem Huacachina. Kolem ní vznikla malá vesnice, v níž se můžete ubytovat nebo se najíst v některé z místních restaurací. I přes svou malou velikost, a možná právě kvůli ní, má jedinečnou atmosféru. Vzhledem k celoročnímu slunnému počasí ji můžete navštívit v podstatě kdykoliv.

Jak se do Huacachiny dostat?

Pokud nemáte pronajaté auto, nezbývá vám než cestovat autobusem. My jsme využili služeb společnosti Cruz del Sur, která nabízí jízdu dvěma typy autobusů. Vzhledem k tomu, že jsme v oáze Huacachina plánovali strávit pouze jeden den, vyrazili jsme z Limy již v brzkých ranních hodinách. Cestou tam jsme jeli luxusnějším typem autobusu, v němž se sedadla dala rozložit na úroveň postele. Tento typ autobusu oceníte především, jestliže v Peru plánujete ujet delší trasu přes noc. Autobusem jsme cestovali z Limy přibližně pět hodin do města Ica. Odtud jsme jeli zhruba čtvrt hodiny taxíkem do Huacachiny.

Reklamy
Nádherná oáza Huacachina
Díky podzemním proudům vody v poušti začaly růst stromy a rostliny a vytvořily oázu nádhernou Huacachina.
Oáza v poušti Huacachina.
Oáza v poušti Huacachina.

Jízda buginou a sandboarding

Hlavní turistickou atrakci, na níž Huacachina láká své návštěvníky, představuje buggy tour a sandboarding. Hned po příjezdu do oázy jsme si všimli, že se po písečných dunách prohání nespočet otevřených čtyřkolových vozidel. Agentury poskytující tento vysoce adrenalinový zážitek jsou na hlavní a jediné cestě vedoucí do vesnice. Náš taxikář nás vysadil přímo před nimi, zamluvit si výlet tak nebyl žádný problém. Zvolili jsme nejpozdější variantu, jelikož zahrnovala i pozorování západu slunce. Na smluvenou hodinu jsme se dostavili před agenturu, odkud se vyjíždělo. V případě, že zůstáváte v některém z místních hotelů, můžete si u agentury domluvit vyzvednutí. Jízdy probíhají v terénních buginách pro dvanáct pasažérů, přičemž výlet trvá dvě hodiny. Vybrat si můžete i soukromou variantu, která je však dražší.

Sami v poušti... v Peru!
Sami v poušti… v Peru!
Buggy tour začíná...
Hlavní turistickou atrakcí je zde však buggy tour a sandboarding.

Řidič nás vyvezl do písečných kopců nad oázou, kde nás nejprve vozil po menších dunách. Postupně jízda nabírala na rychlosti i intenzitě a duny se čím dál více zvyšovaly. Celý zážitek tak připomínal jízdu na horské dráze. Když jsme ujeli část cesty, vystoupili jsme na první lekci sandboardingu.

Náš řidič a instruktor v jednom nám nejprve vysvětlil základní pravidla sjezdu. Pokud ovládáte jízdu na snowboardu, můžete zkusit sjet kopec po nohou. K tomu se však nikdo z naší skupiny neodvážil. Prkna, na nichž jsme jezdili, připomínala snowboardy pouze tvarem, materiálem a vázáním nikoliv. Položili jsme se tedy na břicho a instruktor nás jednoho po druhém posílal dolů. Jakmile jsme si vyzkoušeli sjezd z nižších kopců, přesunuli jsme se do vysokých dun. Se vzrůstající výškou se na sandboardu dalo dosáhnout opravdu vysoké rychlosti.

Na závěr výletu náš instruktor vybral krásné místo k pozorování západu slunce. Celý výlet nás nadchnul. Jedinečnost zážitku podtrhoval pohled na nekonečné písečné duny všude okolo. Pokud se chystáte do Peru a máte rádi adrenalin, určitě Huacachinu navštivte, nebudete litovat.

Sandboarding v dunách
Pokud ovládáte jízdu na snowboardu zkuste si Sandboarding.

Co si s sebou vzít?

Počítejte s tím, že písek budete mít opravdu všude. Volte proto oblečení, které si můžete zašpinit. Tenisky, případně jiná uzavřená obuv, jsou nezbytností. Při sjíždění kopce totiž využíváte špičky chodidel k brzdění. Přes den dosahuje teplota v poušti vysokých stupňů. Vhodná je tedy pokrývka hlavy, sluneční brýle a opalovací krém. Večer je naopak chladněji, proto se doporučuje mít s sebou mikinu nebo bundu.

Ceny:

  • Jízdenky na autobus jsme zakoupili přes stránku go2peru.travel. Cena luxusnějším typem autobusu nás vyšla na 27.90 USD. Zpátky do Limy jsme zvolili levnější variantu za 22.90 USD.
  • Cena výletu buginou a sandboarding se pohybuje kolem 12-20 USD. K tomu se také platí poplatek za vstup do pouště, což je zhruba 1 USD.
Mohlo by se vám také líbit