Začal advent, v Jižním Tyrolsku se na stolech objeví vánoční věnce a na mnoha náměstích se rozsvěcují stromy. A také se rozjedou naplno lanovky ve všech střediscích.
Vánoce v Jižním Tyrolsku/Südtirol (regionu na severu Itálie) – to jsou především vrcholky hor, jež nosí bílé čepice a kamna na dříví v chatách zde vydávají útulné teplo. Je tu advent a vánoční trhy, stejně jako některá lyžařská střediska, už jsou otevřené. Jihotyrolané nemají žádné speciální vánoční jídlo – často zde na Štědrý den servírují fondue nebo raclette a také pokrmy oblíbené u jednotlivých rodin.
Na Štědrý večer, Silvestr a Tři krále se jihotyrolské domy vykuřují. Po tyto tři noci se na rozžhavené pánvi pálí kadidlo. Poslední dny v roce obchází domy zpěváci (Sternsinger). Děti či dospělí se převléknou za Tři krále, kteří dle vánoční pověsti přišli k Ježíškovi a přinesli mu dary. Zpívají písně a sbírají milodary. Posvěcenou křídou zapisují na domovní dveře rok a iniciály C+M+B (Christus mansionem benedicat = Kriste požehnej tento dům).
![Merano](https://www.cestujemesvetem.cz/wp-content/uploads/2018/12/Merano.jpg)
Vánoční trhy v Bolzanu, Brixenu a Sterzingu
Bozen/Bolzano, hlavní město provincie Jižní Tyrolsko, má jedny z nejkrásnějších vánočních trhů na severu Itálie. Ale podobně je na tom také Brixen/Bressanone a Sterzing/Vipiteno – o víkendech sem jezdí autokarové výlety z celé Itálie, dokonce bývá ucpaná dálnice vedoucí z Verony. V Bolzanu se trhy konají na náměstí Waltherplatz/Piazza Walter.
![Brixen](https://www.cestujemesvetem.cz/wp-content/uploads/2018/12/Brixen.jpg)
Světlo svíček, vůně koření a libé tóny oznamující příchod Vánoc, prostoupí úzké uličky, podloubí a náměstíčka, která dodávají středověkému městu nezapomenutelnou atmosféru. A Jihotyrolané si pochutnávají na klobáskách, horké polévce, lokálních produktech, ovoci v čokoládě, svařeném víně, punči nebo horském jablečném džusu. Na trzích se dá také koupit místní specialita Zelten, sladký ovocný chlebíček (recept najdete níže). Trhy končí 6. ledna.
![Zelten](https://www.cestujemesvetem.cz/wp-content/uploads/2018/12/Zelten.jpg)
Do vánoční nálady se zahalí i lyžařské středisko 3 Zinnen Dolomites. Na několika horských chatách zde trojice kuchařů – michelinskou hvězdou ověnčený Chris Oberhammer, slavný televizní šéf Markus Holzer a jejich kolega Josef Mühlmann připravili speciální vánoční menu. Také zde mohou děti hodit svá přání do obálky a doručit je přímo do Ježíškovy poštovny.
Mikulášské a adventní průvody
Na Mikuláše, 6. prosince, se na mnoha místech konají průvody. Svatý Mikuláš v biskupském ornátu rozdává dětem sladkosti. Jeho průvodci jsou bíle oděný anděl a čert. Čerti se svými děsivými maskami a metlami vyvolávají u dětí křik. Zvláště tradiční je tento průvod v obci Stilfs/Stelvio ve Vinschgau/Val Venosta. Postavy „Klosn” tam vyrážejí do ulic už 1. prosince. Mikuláš je ozdoben rozličnými barevnými ozdobami, zvonky a řetězy. Doprovázejí ho maskovaní muži, kteří vším divoce chrastí. Jsou jich desítky, procházejí údolím a vydávají ohlušující rachot. Mají tak zahnat démony a podpořit plodnost. Divoký rej je výhradně mužskou záležitostí.
![](https://www.cestujemesvetem.cz/wp-content/uploads/2018/12/Klosn.jpg)
I ve Sterzingu se 5. prosince konají divoké čertovské reje. Do ulic se setměním vyrážejí čerti – tuifl. V mocných parukách, s obrovskými rohy, díky kterým poznáte krampuse na značnou dálku, s řetězy v rukou a černou vazelínou na obličeji a za pasem, kterou nikoho nešetří, vyrážejí i s Luciferem do ulic. Když se na ně špatně podíváte, neváhají vás vytáhnout z davu.
![Sterzing](https://www.cestujemesvetem.cz/wp-content/uploads/2018/12/Sterzing.jpg)
Pro jistotu si na sebe vezměte starší oblečení. Pokud máte rádi tyto zvyky, vypravte se podívat na rámusící Klöckeln v údolí Sarntal/Val Sarentino – zde už od 16. století k adventnímu času neodmyslitelně patří zvyk Klöckeln (místní výraz pro „klopfen“ – klepání). Tradici jsou vyhrazeny tři čtvrteční noci v průběhu adventu, před zimním slunovratem. Hlučné skupiny zahalených mužů, tzv. Klöcker, obcházejí domy, rámusí, přejí vše dobré a prosí o dary. Při tom zpívají dvě prastaré písně – jednou je tak zvaná Klöckel a druhou je děkovná píseň. Zvláštní roli při „Klöckeln” hrají dva muži převlečení za manželský pár, tzv. „Zussler”. Tato tradice pochází pravděpodobně ještě z předkřesťanského období.
Bolzano
Silvestrovský běh – chcete si silvestrovský večírek zasloužit? Pak si 31. prosince nazujte běžecké boty a vydejte se na běh centrem Bolzana. Na náměstí Walther startuje každoroční běžecký závod „BOclassic„. Okruh je dlouhý pět kilometrů.
Lyžařská sezona v Jižním Tyrolsku
Lyžařská sezona ve většině středisek začíná 1. prosince (Alta Badia, Karersee-Carezza). Pro Čechy oblíbeném Kronplatzu a v Obereggenu dokonce o den dříve. Plose v údolí Eisacktal otevírá 7. prosince, o den dříve se vleky rozjedou v Grödenu/Val Gardeně a v Seiser Almu/Alpe di Siusi. Ve středisku 3 Zinnen Dolomites se lyžuje již už od 17. listopadu.
Adventní tip – Upečte si ovocný chléb Zelten!
Videorecept můžete shlédnout zde.
Ovocná směs: 500 g sušených fíků, nakrájíme na plátky 250 g rozinek 120 g vlašských ořechů 120 g piniových oříšků 120 g mandlí 50 g kandovaných pomerančů a citrónů 70 g medu 50 ml červeného vína 1 sklenici rumu ½ polévkové lžíce strouhané pomerančové kůry½ polévkové lžíce strouhané citrónové kůry ½ polévkové lžíce mleté skořice ½ lžičky mleté skořice
Těsto na chléb: 200 ml vlažné vody 100 g pšeničné mouky 150 g žitné mouky 25 g droždí Sůl 1 polévková lžíce oleje 1 polévková lžíce anýzu Na ozdobení: Oloupané mandle, ořechy, sušené třešně, med.
Příprava: Jemně pokrájíme sušené ovoce, kandované ovoce a ořechy. Do mísy přidáme rozinky, rum, citrónovou a pomerančovou kůru spolu s kořením, dobře promícháme a necháme namočené přes noc. Druhý den ingredience smícháme s chlebovým těstem a vypracujeme malé tenké bochánky, potřeme je sirupem nebo medem a pečeme na střední teplotu asi 45 min. V průběhu pečení se bochánky občas potírají sirupem. Ozdobte kandovaným ovocem a mandlemi a nechte 24 hodin vychladnout. Uchovávejte na chladném místě.
Může se hodit:
www.suedtirol.info
www.boclassic.it