Jasper – kousek kanadské divočiny

foto: autorka

1 028

Kde dobrodružství představuje jakákoliv procházka do přírody? Kde lze potkat medvěda u silnice nebo vedle stanu? Kde před oknem kuchyně během přípravy oběda proběhnou šakali či losi? Odpověď zní jednoduše – Jasper.

Reklamy

S odstupem času a přetrvávající tlačenkou musím říci, že jsem měla naprosto astronomické štěstí, že jsem se před lety dostala přes WH (Working Holiday Visa) do Kanady a mohla zde strávit celých 6 měsíců!

Mé dobrodružství začalo ve městě, na jehož okraji jsem měla možnost potkat medvěda. Ve městě, ve kterém jsem se při slunění na pláži dívala na zasněžené kopečky v dálce. Ve městě, kde jsem ochutnala jedno z nejlepších sushi na světě. A ač se mi nechtělo, Vancouver jsem nakonec, po dvou měsících, opustila na úkor poznání ryzí divoké přírody a vydala se do 800 km vzdáleného městečka uprostřed Skalistých hor.

Reklamy
Podobné příspěvky

Nejkrásnější Jasper

S ohledem na najití si nekvalifikované práce v rámci WH se v dané lokalitě nejčastěji hovoří o trojlístku měst: Banff, Canmore a Jasper. Poslední jmenovaný je řekněme nejslabší v návštěvnosti. Obklopuje ho nejmenší stejnojmenný národní park. Leží lehce z ruky turistického okruhu po Skalistých horách. Avšak po prožitých třech měsících a návštěvě zbylých dvou jmenovaných měst musím říci, že je naprosto nejkrásnější. Proč? Existuje tolik pádných důvodů, tak doufám, že vás některé z nich zaujmou…

jasper

Jasper z Whistler peak

Rocky Mountains

O Skalistých horách nám básnil již můj učitel zeměpisu na gymplu. Přestože se tam nikdy sám nepodíval, mohla jsem po letech uznat, že jeho obdiv byl opravdu pádný. Pohoří s anglickým názvem Rocky Mountains či Rockies se táhne po západní části severní Ameriky a tvoří část horského systému Kordiller. Masivní pás se rozkládá přes Kanadu až do Spojených států.

Když jsem za pár let po WH zkušenosti navštívila opět Kanadu, zavítala jsem také do Skalistých hor rozprostírajících se přes území Montany, Idaha a Wyomingu. Pokud by někdo stál před (vcelku krutou) volbou, zda navštívit tyto hory v Kanadě či USA, rozhodně bych volila severnější část. Hory v Kanadě na mě působí dojmem větší majestátnosti, segregují se blíže u sebe a tvoří krásnější scenérie. Nicméně nejde jen o mé subjektivní vnímaní. I v předních cestovatelských magazínech se opakovaně píše o kanadských Skalistých horách, jakožto o jednom z nejkrásnějších míst na tomto světě…

Nejsilnější zážitek

Ano, do nejbližšího obchoďáku to z Jasperu dělá více než 80 km. Spíše, než lišky tam kojoti dávají se setměním dobrou noc a hrozba setkání s nebezpečným grizzlym (výskyt černých medvědů je zcela běžný) představuje velmi pravděpodobnou realitu. No, a tak jsem grizzlyho potkala hned druhý den po příjezdu do Japseru. Naštěstí soustředěn do rabování popelnice si ani nepovšimnul svého obecenstva, které naštěstí (včetně mě) sedělo v bezpečí aut.

 

Jiný příběh se ale odehrál asi o měsíc později. Víte, jak se říká, že když potkáte ve volné přírodě medvěda, tak hlavně v první řadě nekřičte, ať na sebe neupozorníte! Pak se k němu neobracejte zády a NEUTÍKEJTE! Na jednom neškodném výšlapu po okolí Jasperu se na uzounké lesní cestičce uprostřed vcelku hustého stromového porostu najednou před námi začalo míhat něco obrovského, chlupatého a černého. Tušení se potvrdila po několika sekundách. Proti nám si to šinul asi dvoumetrový chlupáč (jen upozorňuji, že nemám sklony zveličovat)! Naprosto instinktivně jsem vyjekla, okamžitě se otočila a chystala se k o život bojujícímu úprku. Naštěstí můj vždy připravený partner s ledovou (spojení s chladnou není rozhodně na místě) hlavou mě popadl, trhem otočil čelem k medvědovi, který nás mimochodem díky mému výstupu zpozoroval.

K našemu štěstí se jednalo o medvěda černého, který na lidi útočí jen zcela výjimečně. Z oboustranně statické polohy jsme to byli my, kdo se první pokusil o velmi pomalý úprk vzad s pohledem upřeným směr divoké zvíře. To se chvilku dívalo na ty dva ustrašené ubožáky a dále nerušeně pokračovalo do zarostlé houštiny lesa. Blbý ale bylo, že setkání proběhlo těsně kousek před dokončením našeho turistického okruhu. Strach nám již  nedovolil pokračovat, proto jsme se otočili zády k místu setkání s medvědem a celou trasu si dali pozpátku v doprovodu střídání velmi hlasitého hovoru a zpěvu.

Na co běžný turista nenarazí?

V okolí Jasperu se nachází tolik krásných a skrytých míst. Běžný turista nejenže mnohdy nemá čas, ale také se nemusí dozvědět o všech zákoutí, která se v okolí nachází. Jedno takové s námi nasdílel Tyler, obyvatel „našeho“ městečka. Vyhlídka Edge of the World se skrývá kousek od lyžařského střediska Marmot Basin. Nesnadný, ale ne nemožný úkol představuje najití nenápadné vyšlapané cestičky. Tu zahlídnete ze silnice a nachází se po pravé straně jen několik desítek metrů před hlavní závorou (přes léto zavřenou) do střediska. Po krátké procházce nízkým porostem vás cesta dovede až na samotný okraj hory, ze které najednou vykoukne úžasem se plnící výhled do širokého okolí.

Hory kam se podíváš, ovšem zmíním jen dvě

Whistlers Peak tvoří jednu z mnoha hor obklopující Jasper. Existují dvě možnosti, jak se na ni dostat – lanovkou nebo po svých. Pro mě osobně druhá varianta rozhodně stojí za tu námahu! Výhled jsem si vychutnala úplně jinak, než když jsem se podruhé na horu nechala vyvést lanovkou…

Asi 80 km od Jasperu leží nejvyšší hora kanadských skalistých hor Mount Robson (3 959 m). Tu když uvidíte celou, tak jste měli opravdové štěstí. Z nějakého důvodu na jejím vrcholku po většinu roku sedí mraky.

Jezera nejsou jen na obdiv

Představte si, že po druhé hodině odpo máte v práci už padla. Hotelové pokoje jsou nachystané pro další várku návštěvníků Skalistých hor. Co s načatým odpolednem? Nabalíme věci na gril, dřevo a pivo a pro dnešek upřednostňujeme Pyramid Lake před Annette Lake nebo Edith Lake.

 

Břeh jezera, oproti kterému se tyčí hora připomínající tvarem několik za sebou jdoucích pyramid, nabízí nejen tento výhled. Jsou zde vytvořená místečka, ke kterým lze zajet (vždy jedním) autem a přímo u vody se nachází veřejné, ale zároveň soukromé (vzájemně se návštěvníci neruší díky hustému porostu) posezení a gril. Žádná úklidová služba či jiné složky zde pořádek nedělají, ale samotní návštěvníci. Vždy je všude uklizeno. Ani po třech měsících se mi tento zážitek neomrzel. Popíjení u vody s krásným výhledem a dobrým žvancem – co více si člověk může přát?

Průzračná jezera jsou sice naplněna křišťálově čistou vodou, ale za to pořádně ledovou. Ovšem i pro milovníky přírodního koupání Jasper nabízí řešení.

V nedalekém městě (60 km představuje opravdu nedalekou vzdálenost) najdete mezi horami koupaliště Miette Hot Springs. Už podle názvu se asi dovtípíte, že se jedná o teplé termální prameny. Za návštěvu se sice platí, ale pouhých 10 kanadských dolarů (cca 170 Kč). Za ten pocit to stojí určitě.

Tak to by byla pouze ochutnávka z oblasti Skalistých hor. Všem milovníkům čisté přírody určitě doporučuji návštěvu.

Na co si dát pozor:

Kromě na medvědy si také dávejte pozor na vzdálenosti. Vcelku jednoduše se může stát, že nedojedete do cílové destinace. Od benzinky k benzince vás často dělí pořádný flák cesty, proto je dobré si stav nádrže neustále hlídat a plánovat dopředu!

Pokud se chystáte navštívit Jasper, využijte můžete rezervace výhodného ubytování přes náš portál.

Mohlo by se vám také líbit