Jak správně oblékat softshell?

Foto: archiv

3 561

Softshell máme spojený především se sportovním oblečením. Vzhledem k jeho vlastnostem ho však stále častěji oblékáme i do města. I přes jeho zdánlivou univerzálnost bychom se při jeho nošení měli řídit určitými pravidly tak, aby nám sloužil co nejlépe.

Reklamy

Když se řekne softshell většina z nás si představí bundu. Mezi jednotlivými druhy softshellových bund jsou rozdíly, někdy nepatrné, někdy větší. Když budeme pro správné aktivity a roční období volit správný typ, rozhodně nikdy nebudeme trpět zimou.

Na jaře a na podzim vás zahřeje

Co se týká počasí, jsou si tyto dvě sezóny poměrně podobné, takže postačí mít jednu softshellku. Ideální je pořídit si takovou, která má vnitřní vrstvu z microfleecu, který příjemně hřeje a při chladnějším počasí ho jistě oceníte. Bundu podle potřeby doplníte nějakou spodní vrstvou, nejlépe z bavlny nebo fleecu a můžete vyrazit za dobrodružstvím. Díky množství designů a barev už pak jen záleží na tom, co přesně preferujete. Především dámské sportovní bundy mají mnoho ozdobných prvků, které mnohdy plní i ochrannou funkci.

Reklamy

I v létě softshellku unesete

Ano, i na letní výpravu si s sebou můžete vzít sofshellovou bundu, ale tentokrát trochu jiného typu. Letní sportovní bundy se vyrábí ze softshellu, který se kombinuje s pleteninou. Vzhledem k tomu, že jim chybí fleecová vrstva, příliš nehřejí, ale to v průběhu letních měsíců není třeba.Důležité je, že si při své nízké váze a skladnosti letní bundy ponechávají nepropustnost vůči vlhkosti, což při výletech do hor nebo do hustšího lesa jistě oceníte.

Do zimy jenom s rozvahou

Při mírnější zimě, kdy se teploty pohybují nad nulou softshellovou bundu klidně oblékněte. Především pro děti to bude znamenat výhodu při pohybu oproti objemným zimním bundám. Vybírejte si softshellkys delším fleecem a zvažte i správné funkční oblečení pod ni. Zajistíte si tak volnost pohybu, která je softshellovým bundám vlastní a nebudete se cítit nabalení jako pumpa. I když je softshell opravdu vhodný skoro do každého počasí, má své limity, ty se projevují především v zimě. Lehké sněžení ještě zvládne, ale na lyžování či snowboarding je vhodnější zvolit jiné materiály.

Proč je mi v bundě zima?

Pokud je vám v softshellce zima, je možné, že jste udělali chybu. V lepším případě při oblékání spodních vrstev, v tom horším při nákupu.

Aby sofshell správně pracoval, je nutné, abyste pod něj oblékli vrstvy s dostatečnou prodyšností a schopností odvádět vlhkost od vašeho těla.

Pokud si vyberete špatnou velikost, nebude se vám v bundě ani dobře pohybovat, ani se v ní nedočkáte vysněného tepla. Ať už pánská, dámská či dětská, softshellová bunda musí sedět tak akorát a to jak velikostí, tak střihem.Potom bude pracovat správně a vy si můžete užívat své dobrodružství v teple a v suchu.