Jak se zabavit v době necestovatelské?

foto: autorka, Pixabay.com

1 311
Reklamy

Všichni víme, že možnosti cestování jsou (a asi ještě nějaký čas budou) kvůli současné situaci nulové. I přesto se nabízí mnoho aktivit, které jsou alespoň trochu spojené s cestováním a zároveň je lze realizovat z pohodlí domova. Nevěříte? Podívejte se na našich 6 tipů! Zkuste tyto aktivity!

1. Četba knih (nejen) o cestování

Dobrá kniha je jednoznačně skvělým společníkem pro vyplnění volného času. Navíc je knih zaměřených na oblast cetování více než dost. Věříme proto, že z nabídky si vybere opravdu každý. Pokud navíc nechcete čekat na to, než vám kniha přijde, nebo vás od tištěných knih cokoli odrazuje, můžete dát přednost e-knihám.

Reklamy
zabavit se můžete třeba četbou knih...
zabavit se můžete třeba četbou knih…

Zároveň je třeba zmínit i to, že čtení knih je skvělou volnočasovou aktivitou, ale představuje jednu z možností vzdělávání. A zde se dostáváme k dalšímu bodu…

2. Co se naučit něco nového?

Ruku na srdce – kdo z nás někdy nezatoužil po tom, naučit se něco nového? Možná ale i vy patříte do skupiny těch, kteří tuto touhu odložili na neurčito kvůli nedostatku času. Proto se nabízí otázka – není náhodou právě teď ten pravý čas se k tomuto přání vrátit? Nejenom díky knihám, ale  i on-line kurzům či webinářům se můžete novou dovednost naučit i z pohodlí domova, navíc je z čeho vybírat.

Do kategorie s označením vzdělávání pak samozřejmě patří i cizí jazyky. Také ty lze pilovat z pohodlí domova. Ať toužíte vylepšit svou angličtinu, nebo se chcete učit úplně nový jazyk, možností máte celou řadu.

nebo, co se tak naučit třeba španělsky?...
nebo, co se tak naučit třeba španělsky?…

Pokud o učení jazyků uvažujete, můžete vyzkoušet například web Duolingo, případně i stejnojemnnou aplikaci. Základní výuka je zdarma, pro česky mluvící studenty je však k dispozici pouze výuka angličtiny. Pokud však tento jazyk už ovládáte, můžete se pustit do učení řady dalších. Mezi ty patří například němčina, dánština, ruština, spanělsština, ale například i čínština, japonština či arabština. A nebojte – výuka probíhá poměrně zábavnou formou.

doba cestování nepřeje

3. Filmy a dokumenty o cestování

Klasiku pak představují filmy a dokumenty o cestování. Pokud hledáte inspiraci, podívejte se na náš článek s tipy na filmy s cestovatelskou tematikou (prosím umístit odkaz na článek). Co se týče dokumentů, těch je k dispozici tolik, že si mezi nimi vybere opravdu každý. Řadu z nich pak nabízí i Česká televize. Za zmínku stojí například dokumentární seriály Balkánem nahoru a dolů s Adamem Ondrou, Na cestě či Afrika.

nebo můžete sledovat dokumentární filmy...
nebo můžete sledovat dokumentární filmy…

4. Virtuální prohlídky

Sice se na zajímavá místa nemůžeme v současnosti podívat fyzicky, to ale neznamená, že se na ně nemůžeme podívat virtuálně! Tyto prohlídky v současnosti nabízí mnoho institucí a zajímavých míst. Můžete se tak na chvíli přenést například na Pražský hrad, k vodní elektrárně Dlouhé stráně nebo se virtuálně vydejte USA a prohlédněte si Národní park Channel Islands.

5. Vytvořte si fotoalbum

Také máte v počítači spoustu fotek z různých cest? Pokud si (stejně jakojá) už delší dobu říkáte, že je na čase z nich vytvořit fotoalbum (fotoalba), možná právě nastal správný čas. Během tvorby ,,zabijete čas“, vybaví se vám vzpomínky na hezké chvíle a výsledek jistě bude stát za to. Pokud je navíc zručnost vaše druhé jméno, můžete si fotoalbum vyrobit kompletně sami – včetně obálky.

nebo si protřiďte fotky....
nebo si protřiďte fotky….

6. Co protřídit fotky?

Náš poslední tip se opět týká fotek. Nutno zmínit, že tento bod ale rozhodně nebude pro každého. Těch, kteří mají fotky (nejenom) z cest v počítači dokonale seřazené, se tento tip určitě týkat nebude. Pokud však stejně jako já mezi tuto skupinu nepatříte, fotky máte uložené všude možně a v případě potřeby je pak hledáte po všech čertech, můžete čas využít právě k tomu, že fotky protřídíte. V případě, že máte v počítači větší množství fotek, se pak může stát, že vám tato činnost zabere i poměrně dost času. Pokud navíc budete mít hotovo a nebudete mít co na práci, můžete se pustit do celkového úklidu počítače.

 

Možností je samozřejmě mnohem více. Máte i vy pro ostatní tip na aktivitu spojenou s cestováním, která je skvělá (nejenom) pro toto nelehké období?

Mohlo by se vám také líbit