Ztracen v džungli – Daniel Radcliffe ve skutečném příběhu

Foto: imdb.com

3 317

Yossi Ghinsberg odešel v roce 1980 po třech letech v armádě z Izraele, aby se vydal na největší dobrodružství svého života. Chtěl poznat přírodu, skryté indiánské kmeny i poklady džungle. Proto se vydal do Bolívie.

Reklamy

Na své cestě za dobrodružstvím se nejprve seznámil se švýcarským učitelem Marcusem, který si vzal rok volno a vydal se objevovat nepoznanou přírodu. Později se seznámil i s přítelem Marcuse, fotografem Kevinem. Všichni tři si padli do oka a rozhodli se dále cestovat spolu. Co tomu nechtělo, do cesty se jim v La Pazu připletl Karl, který všechny nadchnul tím, že je vezme do opravdové přírody. Tam, kde jsou v džungli skryté indiánské kmeny a spousta zlata v řekách. Myšlenkou úplně pobláznil Yossiho, Kevin byl nadšený tím, že nafotí spoustu nových fotek pro National Geographic. Jediný, kdo z toho není moc odvázaný, je Marcus.

Jednoduchá a jasná zápletka. Příběh určitě zajímavý tím, že se opravdu stal. A to, co následovalo, když se tahle čtyřka dostala doprostřed deštného pralesa, bylo natočeno opravdu důsledně i efektně.

Reklamy

Zázraky se dějíZázraky se dějí

Starší diváci si možná v druhé části filmu Ztracen v džugli vybaví paralelu s podobným starším filmem z roku 1974 – Zazraky se dějí (zde s českým dabingem). Ten byl také natočen podle skutečné události, která se odehrála zhruba o 10 let dříve, v roce 1971. Tehdy v amazonské džungli havarovalo letadlo s 98 lidmi na palubě a jediným přeživším byla 17-ti letá Juliane, která se z ničeho nic, ocitla v naprosto nepřátelském prostředí džungle. A brzy pochopila, že pokud chce přežít, musí se vydat sama bez jídla, pití a jakýchkoliv pomůcek, cestou zpět za svojí záchranou. Zázraky se dějí a Juliane to tehdy opravdu sama dokázala.

 

Zázraky se dějí II.

V tomto novém příběhu budeme sledovat nejprve hádku mezi kamarády Karlem a Kevinem, a to kvůli Marcusovi, který už moc nemůže a má dost “zničené” nohy. Poté se skupina rozdělí na dvě části. Marcus a Karl se vydají džugnlí pěšky zpět a Yossi s Kevinem budou pokračovat na voru po řece. Když pak vjedou Yossi s Kevinem do peřejí, přijdou o vor a řeka odnese Yossiho od Kevina.

Po vyplavení na břeh za peřejemi bude Yossi sám Ztracen v džungli a druhá část filmu již ukazuje jeho strastiplnou cestou zpět. I Yossi brzy pochopí, že žádná záchrana sama nepřijde a že se bude muset vydat sám podél řeky. Yossi bude mít oproti Juliane i svůj batoh, kde má mapu a pár dalších užitečných drobností (jako ohěň, baterku, pláštěnku, povzbuzující prášky…).

Zbaví se Radclife škatulky Harryho Pottera?

Pokud se při sledování oprostíte od toho, že před vámi na plátně není Harry Potter a že má někde schovanou kouzelnou hůlku, bude váš zážitek z filmu ještě o něco lepší. Z mého pohledu těmto filmům trochu škodí obsazení hlavních rolí “profláknutými” herci. Pokud by v roli Yossiho byl méně neznámý herec, stejně jako kdysi ve filmu Zázraky se dějí, byl by příběh možná ještě o něco působivější. I když Daniel Radclife zahrál roli výborně, zejména pak v závěru filmu, kdy si vychutnáte jeho opravdu vychrtlou postavu…

Film je velmi působivý i svými přírodními scenériemi a také tím, že hlavní hrdina neuniká před žádnými příšerami, nehoní ho tlupy indiánů, prostě opravdu “jen” bojuje o svůj holý život se vším všudy. Punc působivosti filmu dávají také závěrečné titulky, kdy jsou ukázáni na fotkách skuteční aktéři a dozvíte se také, jak to vlastně se všemi čtyřmi cestovalateli v džungli dopadlo.

Snímek byl uveden 3. srpna 2017 na filmovém festivalu v australském Melbourne. Do našich kin zamíří snímek se zpožděním až v prosinci 2017. I tak vám přeji příjemnou zábavu při jeho sledování.

Za mě mu dávám: 70%.

Originální název: Jungle
Délka: 115 minut
Rok výroby: 2017
Žánr: dobrodružný, drama

Mohlo by se vám také líbit