Zajímavosti Ho Či Minova Města a jeho okolí

foto: autorka a archiv

12 543

Pamatuju si, když moje babička přirovnávala některé běžné události k Sajgonu (bývalý název Ho Či Minova Města). Asi nějak takto: „to je ale Sajgon“. Jako malá jsem to nechápala. Až v pozdějším věku jsem pochopila. Kořeny tohoto přirovnání tkví ve válečném období (1955-1975). Ale o zdejší krvavé válce se moc bavit nebudeme, jdeme raději cestovat…

Reklamy

Co podniknout v Ho Či Minově Městě?

Podobné příspěvky

Pokud plánujete pouze kratší zastávku v Ho Či Minově Městě, vybírat můžete z několika zajímavostí v okolí. Nejlákavěji strávený čas za poznáním Vietnamu a této oblasti představují:

(1) Podrobná prohlídka samotného města

Ho Či Minovo Město se při našem cestování po komunistickém Vietnamu stalo odletovým místem. Takže jsme jako vždy měli vyšetřený čas na prohlídku i zajímavosti okolí. Poprvé v historii mého cestování jsme si zaplatili za prohlídku města. Tlačil nás čas a nechtěli jsme nic vynechat. Po čtyřech hodinách jsme s průvodci na kole projeli místa, kam se většinou dostaneme náhodou. Navíc mnohdy až po několikadenním bloumání.

Reklamy
Moderní výstavba Ho Či Minova Města
Moderní výstavba Ho Či Minova Města
Tematické trhy

Trhů se zde nachází hodně. Opravdu hodně. Většinou narazíte na tematické oblasti. V jedné části se prodávají čerstvě nařezané květiny. V jiné náhradní díly na auta či více dílů na skútry. Stánky a klece s mazlíčky, u kterých se vám chce spíše brečet. Stánky s elektronikou, a dokonce i speciální stánky s dálkovými ovladači. Tržiště čerstvé zeleniny a ovoce…

Jinak z města shledávám ještě zajímavou výškovou budovu Bitexco Financial Tower – Saigon Skydeck. Ještě zajímavější je, když jste ubytování v některém z mnoha výškových hotelů s barem na střeše a máte možnost vidět Bitexco věž z jiné perspektivy. Kdo se vyžívá v obdivu budov spíše historických, za návštěvu stojí Central Post Office a Saigon Opera House (Ho Chi Minh Municipal Theater).

Při prohlídce města také neustále potkáváte odkazy na bývalého prezidenta a vůdce boje za národní osvobození, Ho Či Mina. Pro Vietnam významná osoba. Poté, co třicet let pobýval různě po světě, se vrátil, aby ve 40. letech minulého století vedl osvobozenecké levicové hnutí Viet Minh proti Vichistické Francii a japonským okupačním silám. A byl to právě on, kdo vyhlásil vietnamskou nezávislost, díky čemuž se stal doživotním prezidentem.

Velká tržiště Bến Thành Market
Velká tržiště Bến Thành Market v centru Saigonu a je jednou z nejstarších dochovaných staveb.

(2) Delta Mekong – vyústění řeky „devíti draků“

Mekong, zná téměř každý. Méně však tuší, že není až tak o co stát. Po hnědé vodě se sice podíváte až k plovoucím vesnicím i trhům, ale delta se nachází dále od města. Pokud cíleně jedete ze Sajgonu na jednodenní výlet na deltu a zpět, tak víceméně více času strávíte přesunem v busu, než pak na samotném výletě. Ale na druhou stranu i cesta je cíl a také máte možnost vidět v zajetí držené krokodýli. V méně pravděpodobném případě i ve volné přírodě.

Slumy u řeky Mekong
Slumy u řeky Mekong

(3) Cu Chi tunely

Tato smutná „atrakce“ se nachází blíže k Sajgonu. V rámci prohlídky jsme si dokonce prolezli některé uzounké tunely. Nabízenou střelbu ostrými náboji jsme však odmítli.

Tunely sloužily za vietnamské války jako útočiště pro místní obyvatele. Nevyužívaly se pouze k přesunu z místa A do místa B, ale dokonce v nich žili celé rodiny. Zajímavostí nám bylo sděleno mnoho. Třeba, že vykopaná hlína z tunelů se nemohla jen tak kupit na hromadách, které by upozornily na to, že se tam tunely nacházejí. Chytrým řešením bylo využít tuto hlínu k zasypávání kráterů po minách. Mimochodem krátery uvidíte znatelně a často. Na místě Cu Chi tunelů na vás dolehne nefalšovaná hloupost lidí, krutost a násilí války.

Z prohlídky tunelů mi uvízl v hlavě jeden, vcelku hloupý a s místem nesouvisející, fakt. Bavil mě náš průvodce. Rozkryl další možnosti přístupu k cizím jazykům. Pedantsky se při učení nového cizího jazyka snažím dbát i na gramatiku. Ovšem zde jsme měli odborný výklad o historii Cu Chi tunelů v anglickém jazyce pouze v přítomném čase. Vše srozumitelně a jasně. Proč ne…

Ze Saigonu to jde i jinam

No a pokud máte k dobru více dní, tak Ho Či Minovo Město představuje šikovnou spojku s okolním světem díky spoustě letů. Ze Sajgonu se například velmi dobře dostanete na největší ostrov Vietnamu, který leží u Kambodži. Exotický Phu Quoc se zatím probouzí do turistického ruchu. Více se dočtete v samostatném článku.

Zajímavost na závěr:

Tím, že jsme projeli jak severní, střední i jižní část Vietnamu, tak mohu říci, že mezi Hanojem a Sajgonem vidím vcelku propastné rozdíly. Hanoj mi připadá přívětivější a příjemnější. Potkali jsme v něm spíše milé lidi. V Sajgonu jsme se opakovaně setkali i s (nejen) nepříjemnými prodejci. Vše je takové pokrokovější a odcizenější. To k mým pocitům. Nezvratný fakt najdete v cenách. Jih je rozhodně dražší…

Mohlo by se vám také líbit