Yosemitský národní park, sekvoje a jezero Mono

Foto: 123RF.com, Flickr.com

2 640

Yosemitský národní park se rozkládá v subtropickém vysokohorském podnebném pásu ve střední Kalifornii a je obklopen majestátními skalnatými vrcholy Sierry Nevady. A rozhodně patří mezi jeho nejkrásnější region.

Reklamy

Původně byla celá tato oblast poměrně rovinatá. K jejímu dotvoření do dnešní podoby pomohly velké místní řeky, které začaly postupně rozrušovat zdejší geologické celky. V době ledové se místní kaňony rozšířily a prohloubily. Ustupující ledovce s sebou odnesly měkké horniny a následná eroze uhladila stěny okolních skal. Miliony dalších let byly tyto skály vystaveny ostrému slunečnímu záření, což vedlo k jejich praskání a lámání. A dnes z nich, díky tomu, můžeme vidět padat četné vodopády. Pojďme se tedy podívat, co nás dnes v Yosemitském národním parku čeká.

Yosemitské údolí

Typickým příkladem výše popsaného geologického vývoje je údolí řeky Yosemite. To dnes visí ve výšce asi 600 metrů nad dnem hlavního údolí a řekou Merced. Voda, která opouští údolí Yosemite a přepadává dolů, vytváří nádherný pohled na Yosemitský vodopád, jehož výška činí 739 metrů! Nutno podotknout, že tento údaj se skládá z tzv. třístupňovité kaskády zdejších vodopádů.

Reklamy

Většina fotografů zachycuje úplně spodní část vodopádu, která je vysoká 98 metrů a kde se nachází také vyhlídkové terasy. Mimochodem celé Yosemitské údolí zabírá pouze asi 1% z celkové rozlohy parku!

El Capitan

Jednou ze dvou hor tvořících hranici Yosemitského údolí je vrchol hory El Capitan (2307 m n. m.). El Capitan se proslavil zejména velmi vysokou svislou skalní stěnou, jejíž výška je 1095 m. Jméno Dawn Wall jí dali američtí vojáci v průběhu potyček s horskými indiány v roce 1851. Jedná se o volný překlad jejího pojmenování v jazyce horských indiánů jako To-to-kon oo-lah nebo To-tock-ah-noo-lah. Kolmá stěna vrcholu obrácená do údolí představuje jednu z horolezeckých výzev na světě (viz. box Víte,že…).

V roce 2015 se El Capitan stal oficiálním názvem operačního systému pro počítače Mac s označením OSX 10.11. Nový systém tehdy navázal na předešlou verzi Mac OSX, která nesla označení “Yosemite”. A jak bylo u společnosti Apple zvykem, uvedení systému doprovázelo i nasazení překrásných tapet na pozadí počítače – viz. obrázky níže.

Half Dome

Nad východním okrajem údolí se nachází Half Dome (2693 m n.m.), jejíž stěna dosahuje výšky 1444 metrů. Half Dome patří určitě mezi nejfotografovanější místa Yosemitu, neboť z dálky vypadá, jakoby ji horu někdo přeseknul.

Mapa oblasti Yosemitského údolí

Sekvoje

Na celém území parku najdeme mnoho druhů rostlin. Mezi však nejproslulejší patří sekvoje obrovské, nebo-li největší stromy planety. Sekvoje obří patří mezi nejdéle žijící organismy na Zemi – stáří některých z nich se odhaduje až na 3000 let! Nejznámější z nich se jmenuje Grizzly Giant a jeho průměr je asi 8 metrů a stáří tohoto sekvoje se odhaduje na 2700 let. Nicméně ještě do roku 1969 jste zde mohli najít sekvoj s obvodem kmene 27 metrů.

NP Sequoia

A právě asi 4 hodiny jízdy autem z Yosemitského údolí se nachází další nádherné místo – NP Sequoia. V USA najdeme dva druhy sekvojí. Sekvoj stálozeloenou a sekvojec obrovský. Veliká koncetrace právě sekvojí obrovských tvoří tzv. Obří les v NP Sequoia. Zde se také nachází pět z deseti největších sekvojí na světě. Největší zdejší sekvojí je 84 metrů vysoký strom, jehož stáří se odahduje také na cca 2700 let a jehož obvod u země je úctyhodných 31,3 metru. Strom nese jméno po generálu Shermanovi. V sousedním háji “General Grant Grove” se nachází dokonce druhý největší strom světa – sekvoj pojmenovaná po generálu Grantovi. Sekvoje spotřebují k růstu obrovské množství vody. Hlavním zdrojem vody je pro ně tající sníh, kterého ročně v pohoří Sierra Nevada napadne až 7,5 m.

Nádhernou částí oblasti je pak Crescent Meadow. Což je jakási planina obklopená sekvojemi. Vstup do Crescent Meadow je proslavený tím, že přes silnici zde leží obří padlá sekvoj skrz kterou byl prosekán tunel (Tunnel Log). Tunel ve stromě je celkem 5,2 metrů široký a 2,4 metru vysoký.

Mt. Whitney a Moro Rock

Z Crescent Meadow můžete také vyrazit na několikadenní trek na vrchol Mt. Whitney (4418 m n.m). Mt. Whitney je totiž velmi oblíbeným cílem vysokohorské turistiky. Většina lidí, kteří se rozhodnou zdolat Mt. Whitney volí stezku “High Sierra Trail” nádherným údolím kaňonu řeky Kern. Další stezky, které můžete využít ke zdolání Mt. Whitney je “Pacific Crest Trail”, „Mount Whitney Trail – Horseshoe Meadow“ nebo “John Muir Trail”. Pozor však na to, že z důvodu velkého zájmu o výstup jsou vydávány tzv. permity, jejichž počet na přespání je omezený. Byť se jedná asi o nejsnadněji přístupnou čtyřtisícovku, výstup je velice namáhavý a vyčerpávající a rozhodně nepodceňujte přípravu.

Pokud nebudete mít moc času a nejste zastánci dlouhých treků, bude pro vás pak snažší výstup na Moro Rock, při kterém musíte zdolat akorát 350 schodů. Nicméně výstup na Moro Rock je jedním z nejoblíbenějších a rozhodně byste si ho neměli nechat ujít. Naskytnou se vám nádherné panoramatické pohledy na celé údolí. Dostat se tam můžete pěšky od Tunnel Log za necelou půl hodinu.

 

V parku samotném je více jak 1280 km turistických stezek. Nádherné vodopády Topokah Falls najdete například na úpatí útesu Watchtower, půjdete-li stezkou Topokah Valley Trail. Stezky vás zavedou i na místa jak 240 jeskyní, z nichž nejznámější je Crystal Cave. Ta je ovšem jako jediná ofiálně zpřístupněna veřejnosti. Ve zdejších jeskyních se totiž nachází množství endemických organismů (tedy takových, které se nikde jinde na větě nevyskytují) a ochranáři je proto logicky chrání před vlivem člověka.

Mapa oblasti NP Sequoia

Jezero Mono

Necelé 2 hodiny autem od Yosemitského parku leží jedno z nejkrásnějších a nejzajímavějších jezer USA. Jezero Mono je proslavené zejména svojí slanou a velmi alkalickou vodou. Obklopené je řadou spících sopek. Láva, která zde před 250 000 lety z těchto sopečných kráterů vytékala, zalila pak oblast o rozloze asi 780 km2. Následně ztuhla a smísila se s čedičem a se sopečným popelem, přičemž vytvořila 180 m silnou vrstvu nepropustné horniny. Voda z dešťů se pak neměla jak vsakovat a vytvořila postupně velké jezero.

Skály, které dnes vyčnívají nad hladinu jezera nebo se tyčí přímo na březích, vypadají jako nějaké věže a hrady. Dva největší z nich, Negit a Paoha, jsou vulkanického původu – jedná se o vrcholy sopečných kuželů tvořených vyvřelými horninami. Menší ostrůvky v jezeře se pak utvořily především z podvodních toků, jejichž voda byla bohatá na minerály.

Jezero, které zde vzniklo, je však zároveň bezodtoké. Voda, která dnes do něj přiteče se následně ve stejném množství i odpařuje. A právě voda, která sem přitéká např. potoky Rush nebo Lee Vining s sebou přinaší další minerální soli, které pak zvyšují celkovou salinitu jezerní vody. Salinita vody je například až třikrát vyšší než voda v moři a její pH dosahuje hodnoty 10. Zdejší ekosystém však díky tomu např. poskytuje zajímavé prostředí pro tisíce stěhovavých ptáků, kteří se živí zde žijícími larvami much. Nejznámějšími zástupci zde žijících opeřenců jsou racci mormonští. Voda samotná je sice nehostinná pro většinu běžných živočichů, ale vyhovuje tvorbě jednobuněčných řas, které ji pak zabarvují od března do května dozelena.

Víte, že..

  • Nejtěžší, nejstrmější a nehladší stěna El Capitan se jmenuje Dawn Wall. Měří 1 kilometr a v roce 2016 ji zdolal Čech Adam Ondra, a to tzv. volným přelezem – tedy pomocí vlastní síly. Cesta nahoru trvala Ondrovi celých 8 dní. Během cesty nahoru spal přímo na stěně v závěsném stanu. Na fotky z jeho výstupu se můžete podívat zde.
  • Yosemitský park navštíví každý rok přes 3,5 milionu návštěvníků z celého světa.
  • Sekvoje nemají pryskyřici jako ostatní stromy. Díky své až 60 cm silné vláknité kůře jsou pak prakticky nezničitelné, proto dokázaly přežít až do dnešní doby a odolávají i různým chorobám a škůdcům.
  • Sekvoje najdete i v parcích, Kings Canyon, Redwood National Park a State Park, kde rostou hned tři nejvyšší sekvoje světa – Hyperion, Helios a Icarus.
  • Pohled na jezero Mono se objevil dokonce na albu Wish You Were Here skupiny Pink Floyd v roce 1970.

Může se hodit:

Mapa Yosemitského údolí v PDF
Mapa Yosemitského parku v PDF
Výstup na Half Dome – informace v AJ
Výstup k Yosemitskému vodopádu – informace v AJ

Stojí za vidění:

  • Pohono Trail
  • Glacier Point
  • Tenaya Lake
  • Mount Connes
  • Waterwheel Falls
  • Dewey Point
  • Yosemite Valley
  • Nevada Falls
  • Half Dome
  • Mariposa Grove
  • Firefall
  • Bridalveil Fall
  • Yosemite Falls

Zaujala vás tato oblast? Zarezervujte si zde výhodné ubytování.

Mohlo by se vám také líbit