Vila Tugendhat: Zapomeňte na knihu a film Skleněný pokoj

foto: autorka

Vila Tugendhat
2 340

Určitě jste se setkali s knihou Simona Mawrera Skleněný pokoj anebo s nedávno uvedeným filmem stejného názvu. Zapomeňte, a vstupte do vily Tugendhat. Poslechněte si smutný příběh s dobrým koncem, této jedinečné evropské architektonické památky.

Reklamy

Vilu Tugendhat zdobí nenápadný vchod z ulice Černopolní v Brně, avšak ten ukrývá vskutku nebývalý klenot. Představte si moravskou metropoli Brno koncem dvacátých let minulého století. První světová válka skončila, světová krize má sice ještě velkou sílu, ale v moravském Manchestru, jak se Brnu v té době říkalo, se v roce 1928 začíná odehrávat příběh této nadčasové funkcionalistické vily Tugendhat.

Podobné příspěvky

Cesta ke snu…

Na okraji parku v Lužánkách, v ulici Drobného, stojí honosná vila rodiny Löw-Beer. Jejich dcera Greta se právě vdala a od rodičů dostává jako svatební dar pozemek v horní části zahrady rodinného domu a také příslib, že rodiče zaplatí jakoukoliv investici do domu pro novomanžele. Manželé Tugendhatovi se potkali s architektem Ludwigem Miese van der Rohe při cestách do Berlína a byli nadšeni jeho projekty. Heslem architekta bylo „Less is more“ – „Méně je více.“ Greta obdivovala jeho jednoduché a klasické linie navrhovaných staveb. Oba manželé se chtěli odpoutat od dosavadního stylu rodičů, nechtěli žít v domě zaplněným těžkým nábytkem s mnoha ozdobami. Chtěli moderní prostorný dům s jasnými a jednoduchými tvary.

Reklamy
Honosná vila rodiny Löw-Beer
Honosná vila rodiny Löw-Beer
Osobní vyjádření Grety Tugendhat
Osobní vyjádření Grety Tugendhat

Ojedinělé dílo architekta Ludwiga Mies van der Rohe

Pozvali architekta do Brna a požádali jej o návrh projetu. Díky exkluzivní parcele a výhledu na historickou část Brna, architekt zakázku přijal. Projekt předal na Vánoce 1928 a za 14 měsíců byl dům hotov. Poprvé v historii architektury byl postaven rodinný dům s ocelovou nosnou konstrukcí. Vila zaujme i po tolika letech svým prostorovým uspořádáním, technickým zázemím a především začleněním do okolního terénu. V interiéru obrovského obývacího prostoru použil Ludwig Mies van der Rohe onyx z pohoří Atlas a makassarský eben z Asie a mnoho dalších do té doby pro využití v interiéru, nebývalých materiálů.

Interiér koupelny
Interiér koupelny
Jídelní stůl a stěna z makassarského ebenu
Jídelní stůl a stěna z makassarského ebenu
Pohled do kinohovny
Pohled do kinohovny
Pohled z boku od zimní zahrady
Pohled z boku od zimní zahrady
Pokoje rodiny Tugendhat
Pokoje rodiny Tugendhat

Nadčasovost řešení

Žádny popis nenahradí osobní prožitek z návštěvy. Pokaždé když vstoupím vchodem z Černopolní ulice, tak mně ohromí obrovský prostor a nadčasové nápady architekta. Například dveře, které nejsou zasazeny do rámů, ale sahají až ke stropu. Rodinné pokoje, které mají vstupy přímo na obrovskou terasu. A když sejdete po točitém schodišti do hlavního prostoru, zůstanete stát v úžasu. Po celé délce obývacího pokoje jsou stahovací okna, která zajíždí do spodní části domu a okamžitě máte dojem, že vnitřní prostor splývá se zahradou. Stahovací zařízení je doposud funkční a přečkalo všechny peripetie, kterými vila prošla.

Vstup do vily Tugendhat z ulice Černopolní
Vstup do vily Tugendhat z ulice Černopolní 45

Pohnutý osud vily

Je smutné, že manželé Tugenhatovi a jejich tři děti si vilu užili pouhých osm roků. Oba se angažovali v Lize pro lidská práva a tak nástup Hitlera i proto, že oba pocházeli z židovských rodin, by pro ně znamenal konec. Opustili Brno v květnu 1938 a zbytek života prožili ve Venezuele a ve Švýcarsku. V roce 1942 zabavilo vilu Gestapo a v květnu 1945 vilu zdevastoval jezdecký oddíl Rudé armády, který zde ustájil koně.  Později zde bylo rehabilitační středisko dětské nemocnice. Pani Greta se do Čech vrátila v roce 1967 a velmi se snažila o obnovu stavebně zdevastované vily. V osmdesátých a devadesátých  letech vila sloužila jako vládní a v roce 1992 proběhlo na zahradě vily jednání mezi Václavem Klausem a Vladimirem Mečiarem o rozdělení Československa. Konečná rekonstrukce a restaurace vily se uskutečnila až v letech 2010 – 2012.  Zapsání vily na seznam památek UNESCO se původní majitelé již nedožili. Další generace Tugenhatů se však do Brna stále vracejí. Splnilo se i přání paní Grety, aby vila byla přístupná veřejnosti. Historie vily se tak stala i historii Evropy dvacátého století.

Jak jsem již výše zmínila, cokoliv bude napsáno, nevyváží osobní návštěvu. Do vily se musíte včas objednat na ww.tugendhat.eu, zájem o prohlídky je veliký. A pokud prohlídku absolvujete, nezapomeňte se  podívat do alba fotografii rodiny, která zde prožila svých osm šťastných let a zanechala pro další generace neuvěřitelný klenot světové architektury.

Co v průvodci nenajdete:

  • Stěna z makassarského ebenu byla po celou dobu ukryta v menze Masarykovy university v Brně.
  • Torzo ženy, které zdobilo hlavní obývací pokoj bylo ukradeno, ve vile je pouze kopie a nedávno bylo prodáno na jedné z celosvětových aukcí
  • Jezdeckému oddílu, který vilu v roce 1945 zdevastoval, velel maršál Malinovskij
  • Rodiče Grety Tugenhat Löw-Beerovi válku stejně, jako další židovské rodiny nepřežily
Mohlo by se vám také líbit