Útěk ze Sibiře – aneb pěšky ze Sibiře do Indie

Reprofoto: www.imdb.com

4 600

Film Útěk ze Sibiře (The Way Back) se odehrává za 2. světové války a je natočen podle pamětí Slawomira Rawicze. V roce 1940 se skupina vězňů, z jednoho ze sibiřských gulagů, rozhodla podniknout dlouhou a strastiplnou cestu za svobodou.

Reklamy

Film Útěk ze Sibiře nabízí krásné záběry sibiřské tajgy, čisté přírody, nehostinné pouště Gobi, Tibetu i nádherných záběrů Himalájí. Nicméně není to žádný cestopis, ale drama, které nám přibližuje, na pozadí zmíněných přírodních scenérií, osudy mezinárodní skupinky mužských zajatců. Ti se, po útěku z gulagu, vydávají pěšky přes nehostinnou Sibiř, směrem na jih. Během cesty se k nim přidává Polka Irena (hraje jí Saoirse Ronanová), která se rozhodla utéci z pracovního tábora. I ona se chce dostat ze Sovětského svazu za každou cenu. Cestou přešli okolo Bajkalu, překonali střeženou Transsibiřskou magistrálu, poušt Gobi i Tibet, velehory Himaláje až nakonec došli do Indie.

Námaha, nemoci, hlad i úmorné počasí zapříčíní, že cestu však všichni nezvládnou. Nicméně víra a touha po svobodě je silná a dokáže nemožné. Tři vězni se po více jak 4000 mílích dostávají na vytouženou svobodu, když překonají poslední část cesty z tibetských Himalájí do Indie.

Reklamy

Krátký závěr filmu ukazuje hořký konec Januzse (Slawomira Rawicze), který se sice svobody dočkal, ale do rodného Polska se vrátit nemůže. 2. světová válka skončila, jenže v Polsku mezitím zavládl, stejně jako v dalších zemích východní Evropy, komunismus, před kterým utekl. A tak musí čekat dalších více jak 40 let, než je v devadesátých letech 20. století komunismus svržen. Jako starý muž se pak vrací do Polska a setkává se se svojí bývalou ženou…

Útěk ze Sibiře je hezký i dojemný film se skvělými herci (Colin Farrell jako ruský zloděj, Ed Harris jako američan zajatý v Rusku a Jim Sturgess jako Janusz).

Já mu dávám 80%.

Originální název: The Way Back
Délka: 133 minut

Rok výroby: 2010
Žánr: Drama, dobrodružný
Mohlo by se vám také líbit