uberAIR: budoucnost je blíže, než si myslíte

Foto: NASA / Lillian Gipson

1 048

Zatím to známe jen ze sci-fi filmů, ale věřte nebo ne, společnost alternativní taxislužby UBER spojila své síly s americkou NASA a společně připravují prostor pro osobní leteckou dopravu, tzv. Urban Air Mobility.

Reklamy

Výsledkem společného úsilí má být vytvoření jakýchsi jízdních pruhů, ve kterých by si obyvatelé měst mohli pomocí mobilní aplikace objednat malé létající auto, stejně jako tomu je již dnes s auty od UBERu.

Speciálním autem, který UBER s touto akcí sám vyvíjí, se mají svézt najednou až 4 osoby. Starovat se bude z tzv. skyportů, které budou zřejmě v první fázi umístěny na střechách výškových budov.

Reklamy

Hybridní letadla uberAIR

Podle vyjádření společnosti UBER půjde o hybridní letadla – tedy něco mezi dronem a vrtulníkem. Zpočátku pilotovaných, později autonomních. Provozní rychlost by měla být okolo 250-320 km/h. 

Stroj bude umožňovat vzlet a přistání ve vertikálním směru (tzv. VTOL). Společnost jejich nasazením předpokládá rychlejší dojíždějí, snížení emisí i omezení dopravních zácp ve městských aglomeracích.

Hybridní letadla uberAIR

Hledá se třetí město

Jako první se do projektu zapojila dvě americká města Dallas a Los Angeles. Uber předpokládá první zkušební lety již v roce 2020 a od roku 2023 je chce provozovat komerčně. Nicméně UBER  hledá ještě třetí město, kde by se spustil testovací provoz. Bohužel česká města na pobídku UBERu nedosáhnou. Jedním z kritérií je město s minimálně 2 miliony obyvatel, a to opavdu nemáme…

Zdroj: www.uber.com a www.nasa.gov

Mohlo by se vám také líbit