Thun: kouzelné švýcarské město, které vás ohromí (nejen) svým jezerem

foto: autorka

Město Thun leží asi 30 kilometrů od Bernu, na dolním konci Thunského jezera.
3 306

Pokud vám při pobytu v Bernu zbyde den volna, rozhodně sem vyrazte do Thunu – toto město obklopené horami za návštěvu rozhodně stojí.

Reklamy

Město Thun leží asi 30 kilometrů od Bernu, na dolním konci Thunského jezera. Pochlubit se může poměrně bohatou historií – místní zámek pochází už z 12. století, navíc se odhaduje, že první osada na tomto místě vznikla už okolo roku 2500 před naším letopočtem.

Jak se do Thunu dostat?

Možností je samozřejmě více, pokud však nemáte k dispozici auto, nejjednodušší je vyrazit sem z Bernu vlakem. Ten sem jezdí doslova každou chvíli a na cestě strávíte (dle konkrétního spoje) zhruba 20-40 minut. Je ale třeba zmínit, že cena není nejnižší – jak už jsme zmiňovali, švýcarské vlaky nejsou zrovna levnou záležitostí, a tak za jednosměrnou jízdenku z Bernu do Thunu zaplatíte 18,40 CHF, což je v přepočtu něco přes 400 Kč (k 1. únoru 2020). Není to zrovna málo, návštěva Thunu za tuto cenu ovšem rozhodně stojí!

Reklamy

Co zde rozhodně musíte vidět?

V Thunu je toho k vidění poměrně dost. Troufám si říci, že si zde na své přijde snad každý, ať už patříte mezi milovníky historie či hor. Co zde tedy rozhodně stojí za vidění?

Místní jezero

Thun se může pochlubit jedním velkým skvostem – Thunským jezerem. V čem spočívá jeho exkluzivita? Je obklopeno horami – při pohledu na jezero si tak můžete vychutnat pohled na několik okolních vrcholů. Posezení u jezera je opravdu skvělým zážitkem, zvláště pak v případě, že budete mít štěstí na slunné počasí.

Samotné jezero navíc najdeme poměrně nedaleko centra – od vlakového nádraží sem podél vodního kanálu dojdete (podle rychlosti chůze) za 20-30 minut. Díky tomu, že cesta vede z velké části podél vodního kanálu, bude vás navíc čekat docela hezká procházka (za pěkného počasí, samozřejmě).

Thunské jezero je obklopeno horami
Thunské jezero je obklopeno horami

Schadau

Jezero je krásné samo o sobě, poblíž něj se však nachází další zajímavost – zámek Schadau. Ten v současné době funguje jako hotel a restaurace – můžete si tedy užít posezení u kávy, čaje či jiného nápoje, a přitom si užít výhled na jezero a okolní krajinu. Jedná se o nádhernou stavbu, která sama o sobě stojí za vidění. K zámku náleží i park.

Zámek Schadau funguje jako hotel a restaurace
Zámek Schadau funguje jako hotel a restaurace
Posezení u zámku s výhledem na jezero a okolní krajinu.
Posezení u zámku s výhledem na jezero a okolní krajinu.

Místní zámek

V Thunu najdeme kromě Schadau ještě jeden zámek. Než ho však uvidíte, budete muset nejdříve absolvovat cestu do kopce, která dá možná leckomu trochu zabrat. Odměnou za námahu vám však bude nejenom prohlídka budovy, ale i nádherný výhled na město a okolní hory.

Jak už bylo zmíněno, hrad pochází z 12. století. V té době jej postavili vévodové ze Zähringenu. Součástí hradu jsou také 2 věže – první z nich pochází z roku 1180, druhá pak z roku 1190. Nachází se zde i muzeum, kde budete moci vidět předměty z pravěku, středověku, ale i uniformy z 18. a 19. století. Za nejkrásnější místnost hradu je pak považován rytířský sál.

Cestou zpět do centra města si pak budete moci prohlédnout místní kostel, který se nachází nedaleko zámku.

Místní historické centrum

Jelikož je Thun historickým městem, nechybí zde ani krásné historické centrum. Jeho součástí jsou například dřevěné mosty, které jen tak někde neuvidíte.

V centru najdete také několik restaurací a kaváren, ke kterým často náleží venkovní zahrádky. Můžete si tak vychutnat kávu či něco dobrého na zub, a přitom se kochat pohledem na město.

Centrum města je také rájem pro milovníky nakupování. Pokud patříte mezi ně, jistě pro vás bude dobrou zprávou, že zde najdete opravdu velké množství velkých i malých obchůdků. Vsadíme se, že odsud neodejdete s prázdnou.

Dřevěný most, který jen tak někde neuvidíte
Dřevěný most, který jen tak někde neuvidíte.

Víte, že…

  • Thun je největší město Švýcarska?
  • Na místním jezeře probíhá každým rokem muzikál pod širým nebem. Tato akce musí být skvělým zážitkem – jen si představte tu atmosféru! Pokud tedy plánujete navštívit Thun v letních měsících, zvažte i účast na této akci.
Booking.com
Mohlo by se vám také líbit