Stará láska nerezaví

Text a foto: Dagmar Janoušková

Foto: © Ivo Biocina
1 740

Nestýská se vám po minulých dovolených na Jadranu? Vybavují se vám idylické pláže, zelené ostrovy a průzračné moře? Teplé dny a romantické večery? Ano, covid je pryč, léto začíná. Vždyť Chorvatsko, to je přece srdeční záležitost!

Reklamy

Se svými 1244 ostrovy má Chorvatsko nejčlenitější pobřeží, jehož délka od Istrie po Dubrovník dosahuje 6835 kilometrů. Konečně je tady léto a po covidových omezeních konečně nastává čas na cestování, objevování a nové zážitky. Opět se určitě mnoho z vás bude rozmýšlet, kam letos do Chorvatska. Po všech covidových opatřeních, která platila v roce 2021 nemá Chorvatsko žádná omezení. Otázkou je, jak si vybrat zajímavé místo, kde prožít ty nejkrásnější prázdniny. Přiznejme si, jezdíme se do Chorvatska koupat, relaxovat a odpočívat. Ale co známe o chorvatské historií, o úžasných památkách, které vypráví o bouřlivé chorvatské minulosti od římských časů, přes renesanci, baroko a turecké výboje až do současnosti? Víte, že se v Chorvatsku narodil Nikola Tesla, že tvar a mechanismus torpéda vynalezl chorvatský důstojník Ivan Lupis Lukič, že kuličkové a plnící pero vynalezl v roce 1906 Slavoljub Penkava, a že je domovem kravaty?

V předchozích letech mířila většina našich spoluobčanů na nejblíže dostupnou Istrii nebo do střední Dalmacie. Je ovšem jedno místo, které zatím Češi tak moc nenavštěvují, ač se podle statistik návštěvnosti jedná o jedno z nejnavštěvovanějších míst v Chorvatsku. Bohužel procento Čechů, kteří do Dubrovníku, o kterém je řeč, přijíždějí, je minimální. V roce 2018 přijelo do Dubrovníku více než 1,3 milionů turistů z celého světa a počet přenocování činil 4,1 milionů.

Reklamy

Bez ohledu na to, zda vás přitahují nedotčené ostrovy, starobylá místa, ochutnávky nejlepších lokálních jídel a nápojů nebo sportovní aktivity, všeho je tady dostatek. Pro ty, kteří chtějí jen relaxovat jsou tady písečné, oblázkové nebo odlehlé kamenité pláže. Chorvatsko má osm národních parků, mezi nimiž vyniká například Brijuny na Istrii, Kornati a Krka v Dalmacii a další parky ležící ve vnitrozemí. Pokud je pro vás představa dovolené na pláži nepřekonatelná, vyberte si jakoukoliv sportovní aktivitu. Chorvatsko patří mezi nejlepší potápěčské destinace a velice se rozmáhá jízda na mořských kajacích. Také cyklisté si tady přijdou na své, země je protkána množstvím cyklostezek a určitě jste někdy slyšeli slovo kololoď. Tahle specialita vznikla v Čechách a je vynikající kombinaci jízdy na kole a plachtění. Chorvatsko se stává zajímavou destinací i pro gurmány. V chorvatské kuchyni se střetává vnitrozemský vliv rakouské, maďarské a turecké kuchyně a na pobřeží vliv řecké, římské, italské a francouzské kuchyně. I tady již najdete skvělé restaurace, které se pyšní Michelinskou hvězdou. Pobřeží, které se táhne od Istrie po Dubrovnik je se svými šedesáti přístavy ideální pro jachting.

Dubrovník

Vydejte se dál, do jižní Dalmácie, do Dubrovníku, jehož velkolepé 22 metrů vysoké hradby vždy chránily jeho obyvatele. Pevnosti Minčeta, Bokar a sv. Jan jsou součástí hradebního opevnění, Lovrjenac chrání město ze severu a nad její bránou je latinský nápis „Svobodu nelze prodat za všechno zlato světa“. Do města můžete vstoupit nyní třemi branami, ale jen pěšky. Vjezd automobilům kromě zásobování není dovolen. Po staletí se na noc zvedaly padací mosty, aby uchránily město před nezvanými návštěvníky. Kromě procházky po hradbách je nejnavštěvovanějším místem dlouhé náměstí s kamennou dlažbou, nazývané Stradun, plné kaváren a dalších památek jako je Malá a Velká Onofriova fontána, 31 metrů vysoká zvonice a monumentální Sponza Palace postavený v goticko-renesančním stylu. A nesmím zapomenout na Orlandův sloup, který je symbolem státnosti a nezávislosti. Podle pověsti uchránil Dubrovník před Saracény. Sloup najdete před vchodem do barokního kostela, sv. Blažeje, patrona Dubrovníku.

Projděte se po ránu Stradunem, dejte si kávičku a výborné zákusky a nasedněte na loď, která každou půl hodinu odjíždí z malého přístavu na ostrov Lokrum, vzdálený deset minut jízdy. Je to nejpůvabnější dalmatský ostrov s nádhernými malými plážemi, skalními ostrohy, množstvím skrytých zákoutí a především botanickou zahradou, kde mimo jiné najdete největší množství eukalyptů mimo Australií. Podle legendy se tady zachránil Richard Lví srdce a jako poděkování postavil kostel a věnoval Dubrovníku peníze na výstavbu katedrály. Na ostrově nesmíte zůstat přes noc, tak je dobré si hlídat poslední loď. Kromě Lokrumu má Dubrovník velké množství pláží, které jsou v okolí starého města a na webu najdete také označená parkoviště.

Okolí Dubrovníku nabízí velké množství neobyčejných výletů. Úžasný je výlet lanovkou na kopec Srdj odkud přehlédnete široké okolí města a dohlédnete daleko za obzor. Vydejte se do národního parku na ostrov Mljet a nebudete se chtít vrátit, postůjte v rodném domě Marca Pola na ostrově Korčula nebo se vydejte na blízké Elafitské ostrovy Lopud, Šipan a Koločep. Věřte mi, že zážitky z této oblasti vyváží posledních necelých 100 kilometrů, které nepojedete po dálnici. V letošním roce, pravděpodobně v polovině července bude konečně dokončen Pelješacký most (Pelješki most) z pevniny na poloostrov Pelješac, který konečně vyřeší dlouholetý politický a dopravní problém Chorvatska – spojí nejjižnější část Chorvatska (Dubrovnicko-neretvanský županát), který je šestnáctikilometrovým pásem Bosny a Hercegoviny oddělen od většiny území Chorvatska. Most bude zdarma. „Uvedení mostu Pelješac do provozu závisí na dokončení prací a úspěšné technické kontrole příjezdových komunikací. Dodavatel i přes všechny potíže v dodavatelských řetězcích, inflační dopad atd. investuje značné úsilí a dodatečné zdroje, aby dodržel dohodnutý termín – polovina července 2022.“ Říká zástupce společnosti Chorvatské silnice (Hrvatske ceste).

Nabídky na ubytování jsou v Dubrovníku velmi kvalitní. V letošním roce se můžete ubytovat v 51 hotelech v kategoriích od pětihvězdiček (celkem 15 hotelů) , dále 14 čtyřhvězdičkových, a 15*** , 2**. Kapacita hotelů je 12 104 lůžek a ubytování v soukromí nabízí 21 100 lůžek.

Zkuste si naplánovat letošní dovolenou jinak než doposud, vydejte se po stopách námořních kapitánů, bohatých obchodníků do města, které mělo v historii obrovský význam, bylo vždy svobodným městem a posledním přístavem směrem na jihovýchod. Genius loci Dubrovníku vás uchvátí a budete se stále vracet.

Šolta

Chcete-li najít svůj malý ráj, možná jej najdete na Šoltě. Malý ostrov je jen 25 km dlouhý a 4 km široký. Šoltě se říká zelený ostrov, kdysi tady mniši pěstovali pšenici, víno a hlavně olivy. Původní obyvatelé jsou roztroušení po světě a místních mnoho nezbývá, jen necelých 1500 obyvatel. Práce na olivových polích je těžká a jinou obživu kromě turismu ostrov nenabízí a Split je docela blízko. Šolta je vzdálena 8,5 námořních mil jihozápadně od Splitu, od něhož je oddělena Splitským průlivem (Splitski kanal). Od ostrova Brač jej odděluje úžina Splitska vrata, od Drveniku Velkého Drvenický průliv (Drvenički kanal) a Šoltský průliv (Šoltanski kanal). Jihozápadní břehy ostrova omývá otevřené moře. Na severovýchodním pobřeží jsou největší zátoky – Rogač a Nečujam. Zátoka Maslinica na severozápadě ostrova je chráněna skupinou ostrůvků a útesů. Tato zátoka je také vyhledávaným kotvištěm jachet a člunů. Jižní pobřeží je obtížně přístupné.

Ostrov Šolta byl osídlen již v prvním tisíciletí př.n.l., a to nejprve Ilyry, později zde byli Řekové, kteří ostrov nazývali Olyntha, pro Římany to byla Solenta. Z těchto období se zachovaly zbytky římských venkovských usedlostí. Ve středověku trpěl ostrov nájezdy pirátů z Omiše a Benátčanů. Za doby panování císaře Diokleciána, jehož palác je perlou Splitu, měl císař na Šoltě, tzv. „rybnik“, odkud rychlí poslové vozili ryby na císařův stůl. Rybnik je nyní pod hladinou, ale jeho opevnění lze pod vodou spatřit. V zátoce u Nečujamu je velkou atrakcí potopená rybářská loď. Už jste se někdy potápěli k vraku? Na druhé straně ostrova, u Maslenice jsou malé ostrůvky, jejichž podvodní jeskyně lákají potápěče. Vypráví se tady historky o potápěčích, kteří se již nikdy nevynořili. Vesnice ve vnitrozemí ostrova jsou pozoruhodné svou rázovitou lidovou architekturou se starými venkovskými staveními a jejich typickými dvory. Jen pozor uličky jsou tak úzké, že s větším autem projedete jen stěží.

Správní a obchodní centrum ostrova je Grohote, která je spojena kvalitní silnicí s ostatními letovisky na pobřeží. Zajímavé tipy na ubytování najdete na tomto odkazu. Přímořská místa jsou velice přitažlivá především pro své nedotčené přírodní prostředí, klid a velmi dobré podmínky pro vodní sporty. Většina pláží, spíše plážiček je kamenitá. Chce to mít sebou dobré boty nejen na chůzi, ale také do vody.

Ostrov Šolta má několikrát denně trajektové spojení se Splitem, jehož je administrativní součástí. Trajekty vyplouvají z přístavu Rogač.

 

Může se hodit:

www.croatia.hr

www.dalmacia.hr

www.jadrolinija.hr

www.cijenegoriva.info

www.tzdubrovnik.hr

www.visitdubrovnik.hr

www.lokrum.hr

Rakouská desetidenní dálniční známka – 9.60 Eur. Lze zakoupit i elektronickou na www.asfinag.at. Při nákupu jako soukromá osoba je platnost el. dálniční známky omezena až od 18 dne po zakoupení. Obejít se to dá tím, že si koupíte el. známku jako podnikatel a v podstatě se tím vzdáte možnosti na odstoupení od smlouvy o nákupu. Některé dálniční tunely Rakousku jsou také zpoplatněny.

Slovinská dálniční známka je tento rok již pouze elektronická – 7 dní – 15 Eur, 1 měsíc 30 Eur k zakoupení zde www.evinjeta.dars.si

Co se týče novinek ve výběru mýta, všichni uživatelé mají stále k dispozici elektronický výběr mýtného, který jim umožňuje minimální slevu s ENC 21,74 %. Cena za mýtné se letos nezvyšuje. Chorvatské dálnice zavedly na některých menších mýtných stanicích Pilotní projekt „POUZE ENC a bankovní karta“, tedy možnost placení mýtného výhradně bezhotovostními způsoby (ENC a bankovní kartou) Cílem tohoto projektu bylo podpořit využívání bezhotovostního placení mýta především zařízením ENC a upozornit uživatele, že při elektronickém výběru mýtného získávají výraznou slevu na mýtném ve výši minimálně 21,74 %.

 

 

 

 

 

Bezhotovostní výběr platí na těchto mýtných stanicích:

  • Blato na Cetině ………… v době od 17:00 do 09:00
  • Ravča ………… v době od 00:00 do 24:00
  • Vučevica ………… v době od 00:00 do 24:00
  • Vrpolje ………… v době od 17:00 do 09:00
  • Perušić ………… v době od 00:00 do 24:00
  • Breznički Hum ………… v době od 17:00 do 09:00
  • Spačva ………… v době od 17:00 do 09:00

Nejobvyklejší trasy:

  • Praha – Tábor – České Budějovice – Linz – Graz – Maribor – Zagreb ………… 640 km, 7 hodin
  • Praha – Brno – Vídeň – Graz – Maribor – Zagreb ………… 705 km 7.44 hodin
  • Praha – Znojmo – Vídeň – Graz – Maribor – Zagreb ………… 660 km 8 hodin
  • Praha – České Budějovice – Linz – Salzburg – Lubljana ………… 705 km, 7 hodin
  • Lubljana – Split ………… 463 km, 5 hodin
  • Zagreb – Split ………… 409 km, 4 hodiny
  • Lubljana – Rijeka ………… 120 km, 1,34 hodiny
  • Zagreb – Dubrovnik ………… 601 km, 6.3 hodiny

 

Booking.com
Mohlo by se vám také líbit