Pohled z nové dimenze aneb 3D panoramatické fotky světa

foto: Shanghai Bigpixel Technology Co.

2 296

Možná, že jste na ně už také někdy při brouzdání po internetu narazili. Fotografie měst či různých lokalit světa v úžasném několika milionovém rozlišení, které vám navíc umožní podívat se na tato místa ve 360º panoramatickém záběru.

Reklamy

Že nevíte o co se jedná?  Pak si najděte chvilku a vychutnejte si pohled na několik míst světa tak, jak jste je určitě ještě neviděli. Musím podotknout, že se jedná o projekt čínské společnosti Bigpixel Technology. Ta se specializuje na panoramatické fotky v super rozlišení a je opravdu na co se dívat. Svoji první fotku vypustila firma do světa již v roce 2014 a již tehdy se jednalo o záběr s úžasným rozlišením 24,9 bilionů pixelů.

195 bilionů pixelů

Nejúžasnější fotografií z celé kolekce je však poslední snímek, který se společnosti podařilo vytvořit a který nabízí rozlišení neuvěřitelných 195 gigapexlů! Podotýkám, že 1 gigapixel má 1 miliardu pixelů! Tohle vám opravdu žádný iPhone nebo jakákoliv běžná lepší zrcadlovka nenabídne. Tato 360º panoramatická fotografie má rovnou 195 gigapixelů a byla vytvořena z vrcholku 350 metrů vysoké TV věže v Shanghaji. V praxi to znamená to, že v ní můžete přibližovat na stovky metrů, ne-li kilometr, a přiblížit si tak třeba oči lidí na fotografii.

Reklamy

Severní Korea detailněji

V přehledu najdete i zajímavou fotku ze Severní Korei. Sami se tak můžete otáčením a přibližováním přesvědčit, jak se asi žije v této zemi. Podívat se můžete po ulicích ve chvílích, kdy se nejedná o všeobecně známé oficiální záběry davů lidí ve stejnokrojích nebo o záběry poloprázdných ulic. Jen marně přemýšlím, co tam dělá tolik moderních a luxusních aut? Nebo, že by to s tou mezinárodní izolací bylo jinak? …. A schválně, najdete na fotce portrét Kima?

Osobně jsem při zkoumání detailů na fotografiích strávil několik hodin! A co vás tedy čeká? V úžasných detailech si můžete vychutnat např. Shanghai, Náměstí Nebeského klidu nebo Zakázané město v Pekingu, Shenzen, Macao či Hongkong, podívat se můžete i na ostrov Phuket a v neposlední řadě i do Severní Koreje.

Na všech níže uvedených fotografiích tak stačí pouze přibližovat a přibližovat a jen se divit, co vše vám fotografie může při takovémto rozlišení prozradit.

Fotografii otevřete kliknutím na oranžový buttonek pod fotkou.

Příjemný zážitek 😉

 

Shanghai

Shanghai

Peking – Tiananmen Square

Peking

Peking – Zakázané město

Peking

Peking – Moderní čtvrť

Peking

Phuket Patong Beach

Phuket

Hongkong

Hongkong

Shanghai (195 bilionů pixelů)

Shanghai

Peking – Zakázané město 2

Peking

Phuket

Phuket

Macao

Macao

Shenzen

Shenzen

Severní Korea

Severní Korea

Mohlo by se vám také líbit