Madeira: 6 míst, která zde musíte navštívit!

foto: autorka a archiv

5 068

Perla Atlantiku. Tak se Madeiře občas přezdívá – a není divu! Tento nádherný ostrov toho má tolik co nabídnout. Ačkoli není Madeira zrovna rájem milovníků pláží, dobrodružnější povahy si tento ostrov zcela zamilují. Co zde rozhodně stojí za vidění?

Reklamy

1) Levády

Jistě, teď nejde o jedno konkrétní místo, ale hned několik tras podél odvodňovacích kanálů – právě tyto kanály se na Madeiře označují jako levády. Kdybychom ale měli zmínit jen jednu, která je ta nej, rozhodování by to bylo velmi těžké, možná až nemožné. Uvidíte sami, že všechny trasy, které navštívíte, se vám budou zdát naprosto boží. Každá z nich je navíc tak trochu jiná a něčím specifická.

Mimochodem, naprosto skvělým pomocníkem pro plánování programu a také pro vytvoření představy, co vás na po cestě čeká, je web WalkMeGuide.com. Zde najdete perfektní přehled jednotlivých tras, včetně obtížnosti a fotografií. Zjistíte tu i to, zda daná cesta představuje okruh, jednosměrku či cestu z bodu A do bodu B a zpět. A to se rozhodně hodí!

Reklamy

Levády

Trochu netradiční, ale krásnou trasou je pak Vereda da Ponta de São Lourenço (PR8). Jakmile se vydáte na cestu, budete si připadat jako na zcela jiném ostrově. Tento výběžek se od zbytku ostrova totiž výrazně odlišuje – žádnou bujnou zeleň zde nečekejte.

2) Porto Moniz

Pokud bychom zařadili levády jako naprostou jedničku (co se týče aktivit, které Madeira nabízí), Porto Moniz by získalo jasnou druhou příčku. Právě zde se totiž nacházejí přírodní bazény s mořskou vodou, u kterých ale nechybí zázemí koupaliště – najdete zde převlékárny, WC i restauraci. Kromě toho jsou mezi jednotlivými nádržemi vytvořeny prostory, které přímo vybízí k opalování. Samozřejmostí jsou také schody do vody. Čekat tu na vás ale bude mořská, nikoli chlorovaná voda. A pokud budete mít štěstí, uvidíte i nějakou tu rybku.

Madeira Porto Moniz
Při koupání se budete moci kochat pohledem na oceán

Zde je však potřeba zmínit 2 důležité informace. Jednak – pokud je nepříznivé počasí (rozuměj příliš velké vlny), areál je zavřený. Kromě toho je ale počítat s tím, že teplota vody je spíše nižší. Průměrně se jedná o 20-21 °C.

Za vstup zaplatíte pouze 1,5 €, studenti, senioři a lidé s postižením mají samozřejmě vstupné snížené. Doba, kterou zde strávíte, není nijak omezená, je tedy úplně jedno, zda se tu budete koupat 2 hodiny nebo půl dne.

3) Pico do Areeiro

Madeira nemá pro milovníky turistiky jen levády, ale i (ohromující) hory. Asi nejoblíbenější trasou (nutno zmínit, že oprávněně) je ta, která vede z Pico Ruivo k Pico do Areeiro. Zde se budete pohybovat na dost často velmi úzkém hřebeni hory. Je proto třeba upozornit, že během deštivých či větrných dní by mohla být trasa opravdu nebezpečná, proto se jí v této době raději vyhněte. Pevná obuv je pak samozřejmostí.

Trasa PR1 (Pico Riuvo)

4) Jeskyně v São Vicente

Obec São Vicente se může pochlubit nejenom jeskyněmi, ale i celým vulkanickým centrem. To je navíc velmi propracované a historii ostrova se snaží návštěvníkům představit opravdu zajímavou formou. Pokud se na prohlídku jeskyní vydáte, počítejte s něčím zcela jiným, než na co jsme zvyklí v České republice – žádné krápníky zde neuvidíte. Návštěva však rozhodně stojí za to!

5) Botanická zahrada v Monte

Nejenom milovníci flóry by si neměli nechat ujít návštěvu botanické zahrady v Monte. Ta je totiž opravdu nádherným dílem. V zahradě navíc probíhají různé výstavy. Hlavně je ale tato zahrada přímo perfektním místem k odpočinku. K zahradě můžete vyjet lanovkou z centra města a užít si perfektní výhled na toto krásné město.

6) Santana

Milovníci historie (a nejenom ti) by rozhodně neměli vynechat návštěvu Santany. Právě zde totiž uvidíte typické pastevecké domky. Samozřejmě je možné podívat se i dovnitř – pokud tak učiníte, budete moci vidět například ukázku ruční výroby, nebo si tu budete moci koupit nějaký ten suvenýr.

Víte, že…

Může se hodit:

Výhodné ubytování můžete zkusit výběrem některého ze stovek hostelů, hotelů nebo apartmánů, které najdete na tomto odkazu.

Výhodné letenky můžete snadno vyhledat ZDE.

Cestovní pojištění na cesty s 50% slevou a nejvyšším krytím najdete na tomto odkazu.

 

Booking.com
Mohlo by se vám také líbit