Jaká je nejlepší offline mapová aplikace 2018?

Foto: archiv

21 941

Co by to byl za cestovatelský portál, kdybychom se zde také nevěnovali technickým vymoženostem, které jsou již nedílnou součástí našeho každodenního života. Každý z nás si dnes na cesty s sebou bere i svůj chytrý mobilní telefon, ve kterém je i předinstalovaná mapová aplikace. Jenže existují i další a leckdy i lepší, než vaše standardně předinstalované.

Reklamy

A ať už jsme v cizím městě nebo někde daleko od civilizace, často se potřebujeme podívat kudy kam, co kde je, co bychom mohli navštívit nebo jakým směrem se vydat.

Dnes už ani moc neřešíme datové tarify (alespoň pro nás v EU). Jenže co dělat, když se ocitneme někde v zahraničí, v místech, kde žádný internet není? Určitě jste to už sami párkrát také zažili. Spustili jste právě vaši standardně předinstalovanou mapovou aplikaci v mobilu, chtěli něco vyhledat a ono nic… jen hláška „žádná služba“ a bílá mapa.

Reklamy

Alternativní mapová aplikace pro váš mobil

Pojďme se tedy podívat, jak se těmto problémům vyhnout. Otestovali jsme pár alternativních zajímavých mapových aplikací pro mobilní telefony, které by se vám na vašich cestách mohly hodit a které se obejdou i bez připojení k internetu. Testovali jsme je všechny pouze na našem území, ale za to u nich hodnotili stejné požadavky.

1) Maps.me

Tahle mapová aplikace nabízí celosvětové mapy bez připojení k internetu. Plánovat můžete kam se podíváte, co se kde nachází nebo si nastavíte snadno i svoji cestu jako navigaci. Navigace pak funguje ve standardních režimech – auto, chůze, MHD, kolo a UBER 😉

V zájmových bodech najdete opravdu vše základní, co potřebujete (hotely, pamětihodnosti, dopravu, obchody, parkoviště, bankovaty, nemocnice…. a mnoho dalšího). Aplikace funguje s polohovými službami a GPS. Při prvním spuštění vás detekuje podle polohy a automaticky dotáhne požadovanou oblast (v tu chvíli je samozřejmě dobré být na WiFi nebo si požadovanou mapu stáhnout dopředu před cestou).

Zajímavou funkcí je Průzkumník okolí, který nabízí podle vaší polohy nejbližší hotely, atrakce, restaurace nebo rady místního průvodce.

Mapové podklady poskytuje server OpenStreetMap ve vektorovém formátu. A např. mapy celé ČR zabírají 576 MB a dají se stahovat i samostatně po jednotlivých krajích. Aplikace je plně v češtině a podporuje iPhone, iPad, iWatch a Android.

Naše hodnocení: 5/5
Cena: zdarma včetně map
Stáhnout pro iOS
Stáhnout pro Android

2) Galileo Offline Maps

Další mapová aplikace, která se vám bude hodit kdekoliv, kde není signál a nemůžete tedy používat internet. Funguje na pozici GPS a samozřejmě, aby vše fungovalo jak má, musíte si dopředu také stáhnout mapy požadované oblasti. Pokud jste na WiFi, aplikace pozná vaši polohu a nabídne vám stažení map oblasti.

Mapy nabízejí samozřejmě volby všemožných zájmových bodů (hotely, pamětihodnosti, dopravu, obchody, parkoviště, bankovaty, nemocnice…. i mnoho dalšího).

Galileo využívá pro offline režim své vlastní mapové podklady. Online mapy pak poskytují servery OpenStreetMap, Stamen, HikeBikeMap a to ve vektorových formátech. Základní Galileo mapy celé ČR zabírají ve vektorovém formátu 225 MB. Aplikace je plně v češtině a podporuje iPhone, iPad a Android.

V základní verzi zdarma můžete používat offline mapy. Ostatní funkce jsou po 5 dnech už placené.

Naše hodnocení: 4/5
Cena: zdarma / na 5 dní všechny funkce
Stáhnout pro iOS
Stáhnout pro Android

3) Google mapy

Tuhle aplikaci asi není třeba moc představovat. Zejména uživatelé Androidů ji mají takříkajíc dnes a denně při ruce. Mapové podklady kromě online režimu lze i u Google Maps používat offline, musíte si je ovšem také dopředu stáhnout.

A jak stáhnout Google offline mapy? Stačí si najet do preferencí aplikace, kliknout na ikonku Offline mapy, zvolit vlastní mapa a ve vyhledávání zadat požadované místo oblasti. Zazoomováním uvidíte i předpokládanou datovou velikost stahované mapy.

Hodně uživatelů používá Google mapy i kvůli možnosti zobrazení hustoty provozu. Ovšem pozor, tahle funkce vám samozřejmě v offline režimu fungovat nebude. Nicméně, pokud budete někde po EU a máte datový tarif, dnes se už nemusíte bát, že byste zaplatili majlant za data. Mapy offline stahovat tedy nemusíte a klidně si zapnětě i dopravní informace. Ušetříte si hodně nervů a leckdy se vyhnete neskutečným kolonám, které nejsou v evropských metropolích nic vyjímečného.

Google mapy pro offline režim celé ČR nejdou ovšem stáhnout celé najednou a navíc jsou poměrně datově náročné – výřez pouze části ČR měl 697 MB. Aplikace je nicméně plně v češtině a podporuje iPhone, iPad a Android.

Naše hodnocení: 4/5
Cena: zdarma
Stáhnout pro iOS
Stáhnout pro Android

4) GPSmyCity

Zajímavým počinem je aplikace GPSmyCity. Ta využívá hlavně popisné články uživatelů nebo místních průvodců. Jak už název napovídá, jedná se o aplikaci usnadňující pohyb po metropolích. V datábázi je jich údajně přes 1000, takže ty nejdůležitější tam určitě najdete.

Pokud o navštěvovaném městě nic moc nevíte, tak je to dobrý výchozí bod pro vaše plánování, co byste měli navštívit.

Aplikace není ale v češtině a určite na ní lze ještě zapracovat. Podporuje iPhone, iPad a Android.

Naše hodnocení: 3/5
Cena: zdarma / na 3 dny všechny funkce
Stáhnout pro iOS
Stáhnout pro Android

5) PhoneMaps (doporučujeme)

Nakonec jsme si nechali opravdu moc hezkou mapovou aplikaci PhoneMaps. Tahle appka je zajímavá tím, že využívá profesionální mapy společností freytag & berndt a SHOCart. Díky tomu nabízí jednu úžasnou věc, a to, značené pěší turistické a cykloturistické trasy.

A co to znamená? Že si prostě tuhle appku zamilujete. Profesionální mapy jsou možné z celého světa, ale co nás nadchlo, že např. v Evropě lze zazoomovat až do měřítka 1:5000 a mapy jsou tedy opravdu podrobné. V tomto měřítku jsou cykloturistické mapy dostupné pro: ČR, SR, Andorru, Belgii, Bulharsko, Černou Horu, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francii, Chorvatsko, Irsko, Itálii, Izrael, Lichtenštejnsko, Litvu, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Německo (jižní část), Nizozemsko, Norsko, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, San Marino, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko a Velkou Británii.

Exkluzivitou je pak samotná Česká a Slovenská republika, která je opravdu velmi velmi podrobná. Zaznamenávat navíc můžete vlastní trasy a následně je i sdílet s přáteli.

Mapy lze stahovat pro offline i podle velmi detailních oblastí, které zrovna potřebujete. Všechny mapy jsou ve vektorovém formátu. Navíc v mapách najdete všechny i turistické atraktivity, včetně fotografií a popisů.

Aplikace je plně v češtině a podporuje iPhone, iPad a Android.

Naše hodnocení: 5/5
Cena: zdarma
Stáhnout pro iOS
Stáhnout pro Android

Mohlo by se vám také líbit