ISLAND: nejkrásnější místa na Ring Road

foto: autorka

Jak zdolat Ring Road? Pronajměte si auto na letišti v Keflavíku. Již po pár kilometrech vás čeká první zajímavost - Modrá laguna.
4 329

Island, země ohně, ledu a tisíce vodopádů vás bude překvapovat s každým kilometrem víc a více. Jeho divoká a nespoutaná krajina se mění ani nemrknete – v jednu chvíli zdoláváte černá lávová pole, potom míjíte dokonale zelenou krajinu, drsné hory i dechberoucí vodopády, abyste den zakončili u největšího ledovce Evropy. A to všechno zažijete na jedné jediné silnici.

Reklamy

Kolem Islandu vede jediná zpevněná cesta zvaná prostě silnice č. 1 nebo také Ring Road, po islandsku pak þjóðvegur 1. Je dlouhá 1 332 kilometrů, což z ní dělá nejdelší silnici země, a spojuje všechna velká města. Podél ní se také nachází mnoho přírodních atraktivit Islandu, včetně známých islandských vodopádů. Je jich ale tolik, že kdybych je měla vyjmenovat všechny, měli byste po dovolené. Tady je výběr těch 14 nejznámějších přírodních divů Islandu, které vám nesmí uniknout.

14 divů Islandu na Ring Road

Modrá laguna

Nejjednodušší variantou, jak zdolat Ring Road je pronajmout si auto, a to hned na letišti v Keflavíku. Už po pár kilometrech po cestě z letiště ještě, než dorazíte do hlavního města Reykjavík, vás čeká první zajímavost. Uprostřed „měsíční krajiny“ v Grindavíku leží slavné geotermální lázně Modrá laguna. Minerální horká koupel o teplotě 37-39°C se zářivě tyrkysovou barvou je nejen příjemným místem pro cestovatele, kam se jít „schovat“ před islandským větrným počasím, ale díky bohatému obsahu síry, oxidu křemičitému a dalším minerálům je hodně využívaná i k léčení kožních nemocí.

Reklamy

 

Reykjavík

Reykjavík, hlavní město Islandu je líbezné a malinké městečko. Projděte se po nákupní třídě Laugavegur, kterou lemují barevné domky pokryté vlněný plechem. Tím Islanďané vyřešili ochranu svých obydlí před nevraživým počasím. Srdci města dominuje kostel Hallgrímskirkja, jehož věž měřící 74,5 metrů je druhou nejvyšší budovou Islandu. Je z ní nádherný výhled na celý Reykjavík a horu Esja na druhé straně zátoky. Další kousky z tradiční islandské architektury uvidíte na náměstí Austurvöllur a u jezera Tjörnin. Unikátností Reykjavíku, i když trochu bizardní, je Islandské filologické muzeum vystavující faly (mužské orgány) savců.

Reykjavik

Zlatý okruh

Ještě, než se vydáte po okruhu Ring Road, po návštěvě Reykjavíku se vydejte na Zlatý okruh (Golden Circle). Nejznámější trasa Islandu dlouhá 118 kilometrů vás zavede na 3 přírodní jedinečnosti Islandu.

[1] Národní park Thingvellir je jedinou zajímavostí Islandu, která je zařazená mezi světové dědictví UNESCO. Můžete se v něm projít trhlinou, kterou způsobuje oddělování se Euroasijské a Severoamerické desky.

Thingvellir

[2] Na gejzírovém poli vás mezi množstvím doutnajících jezírek uchvátí Geysir, který je druhý největší gejzír na světě a jehož název posloužil jako obecný název pro gejzíry. Geysir však není tolik aktivní, proto tou hlavní „hvězdou“ je gejzír Strokkur. Světově čtvrtý největší gejzír chrlí vodu do výšky 20-30 metrů skoro každých 5 minut.

gejziry

[3] Poslední, uzavírající Zlatý okruh, je mohutný Zlatý vodopád Gullfoss, který ve dvou kaskádách spadá do dvou a půl kilometrového kaňonu.

Gullfoss

Vodopády Seljalandsfoss a Skógafoss

Na dva vodopádové bratry Seljalandsfoss a Skógafoss narazíte při cestě po jižním pobřeží Islandu. Tyto šedesátimetrové vodopády patří mezi nejznámější zajímavosti Islandu. Oba jsou velmi snadno dosažitelní, neboť se nachází prakticky hned u silnice.

Skogafoss

Seljalandsfoss si získává srdce svých návštěvníků, kteří si ho mohou obejít ze všech stran. Skógafoss je úhledný vodopád obklopený dokonale zelenou krajinou. Návštěvníci mohou po schodech vyjít k jeho spádu, odkud je možné dohlédnout až na oceán.

Pláž Reynisfjara

Černá pláž se rozprostírá v jižním cípu Islandu nedaleko městečka Vík. Kromě černého lávového písku a výhledu na otevřený běsnící oceán cestovatele uchvacuje jeskyní z čedičových sloupů, skalními útvary Reynisdrangar vystupující z moře, mys Dyrhólaey a papuchalci, kteří se prohánějí nad pláží.

Reynisfjara

Národní park Skaftafell a Černý vodopád

Národní park Skaftafell tvoří stejnojmenný ledovcový jazyk Skaftafelsjökull, který „se valí“ z největšího ledovce v Evropě (Vatnajökull).

Skaftafell

Součástí krajiny národního parku je také vodopád Svartifoss. V překladu Černý vodopád si svůj název vysloužil po černých čedičových sloupech, ze kterých vytéká.

Svartifoss

Ledovcová laguna Jökulsarlón a Diamantová pláž

Ledovcových lagun má Island několik. Tou největší a tím pádem nejznámější je laguna Jökulsarlón, do které se lámou kry z přiléhajícího splazu Breiðamerkurjökull. Společnosti, které organizují plavby po laguně, přislibují šanci spatřit tuleně.

Jokulsarlon

Zbytky ker putují z Jökulsarlón do moře, které je vyplaví na břeh pláže a tam postupně roztávají. Díky kusům ledu, které se třpytí na černém písku jako diamanty, dostala pláž název Diamantová.

Vodopád Dettifoss

Dettifoss, nejmohutnější vodopád nejen Islandu, ale celé Evropy najdete na severu ostrova v národním parku Jökulsárgljúfur. Už tak silný proud řeky Jökulsá á Fjöllum je v létě ještě umocněn táním ledovce Vatnajökull, kde pramení a Dettifossem tak proteče až 500 m³/s. Tuhle masu vody řítící se do hloubky 45 metrů můžete pozorovat z okraje čedičových sloupů, které ho obklopují.

Vodopád Dettifoss

Jezero Mývatn

Mývatn, v překladu Komáří nebo také Muší jezero je se svou rozlohou 38 km² sice až páté největší jezero Islandu, ale zato přírodně nejzajímavější. Obklopuje ho krajina s rozsáhlými lávovými poli, většími či menšími krátery včetně malých vyhaslých tzv. pseudokráterů, geotermální lázně či jeskyně. Mývatn je také domovem mnoha druhů vodních ptáků.

Myvatn

Město Akureyri

Nijak velké městečko Akureyri na severu Islandu je pro mě osobně tím nejkrásnějším městem ostrova. Věřím, že vás stejně jako mě nadchne charakteristickou islandskou architekturou včetně roztodivných baráčků, které hlavně v centru hrají všemi barvami. AkureyriAkureyri se rozkládá na břehu nejdelšího islandského fjordu Eyjafjördur, na kterém se organizují plavby za pozorováním velryb ve volné přírodě. Nejen při plavbě, ale i jen při procházce po nábřeží si užijete výhledy na hory, které město obklopují ze všech stran. Nezapomeňte také ochutnat místní vyhlášenou zmrzlinu!

Může se hodit:

Výhodné ubytování můžete zkusit výběrem některého ze stovek hostelů, hotelů nebo apartmánů, které najdete na tomto odkazu.

Výhodné letenky můžete snadno vyhledat ZDE.

Cestovní pojištění na cesty s 50% slevou a nejvyšším krytím najdete na tomto odkazu.

Booking.com
Mohlo by se vám také líbit