Hlavní město Katalánska – Barcelona

Foto: 123RF.com

11 126

Druhé nějvětší město Španělska Barcelona přitahuje turisty z celého světa hlavně díky stavbám proslulého architekta Antoniho Gaudího. Bezesporu nejznámnější zdejší stavbou tohoto neobyčejného tvůrce je chrám Sagrada Familia.

Reklamy

Sagrada Familia

Nejslavnější Gaudího stavbou, ze zdejších pětadvaceti budov, je Sagrada Familia. Ta se začala stavět roku 1882. Budova i dnes vypadá jako z jiného světa a v žádném ohledu nepřipomíná původní skromný návrh neogotického kostela od Franceska de Paul del Villara. V roce 1883 byl Gaudí jmenován do vedení stavby tohoto projektu a zcela změnil původní plány této stavby. Rozhodl se postavit budovu, která bude sloužit jako „kázání v kameni“ a která bude navíc postavena z peněz dobrovolných dárců.

Gaudí ve svým nových plánech počítal se stavbou celkem 18-ti věžové sakrální budovy se třemi průčelími. Hlavní a nejvyšší věž měla symbolizovat Ježíše Krista, jako hlavu církve a jediného Boha. 4 další věže pak 4 evangelisty, kteří hlásali víru svatou (Marka, Matouše, Lukáše a Jana), další věž měla představovat blahoslavenou Pannu Marii a dvanáct menších věží symbolizovalo dvanáct apoštolů. Před svou smrtí však stačil dokončit pouze první průčelí a jednu ze soch. Tři další sochy byly podle jeho plánů dokončeny krátce po jeho smrti. Od roku 2005 je průčelí Narození Krista a krypta chrámu na seznamu světového dědictví UNESCO.

Reklamy

Casa Vicens

Na začátku své kariéry navrhoval Gaudí budovy v tehdy oblíbeném eklektickém stylu (tj. v kombinaci různých architektonických trendů). Do tohoto raného období patří např. jeho Casa Vicens.

Budova patřila majiteli cihelny, který si od Gaudího nechal přebudovat její neogotické a maurské prvky. Zdobí ji pruhy barevných obkladů uspořádaných do mozaiky a díky novým věžím působí jako kamenný a cihlový hrad. Od roku 2005 je na seznamu světového dědictví UNESCO.

Park Güell

Další významnou stavbu mu zadal bohatý průmyslník Eusebi Güell. Ten byl nejen jeho přítelem, ale zároveň jeho nejdůležitějším obchodním klientem. Právě on mu zadal zakázku určenou bohatým obyvatelům města, kterým chtěl Güell nabídnout bydlení situované ukryté v parku.

Tento projekt sice zůstal nedokončen, ale podle návrhů se i tak postavilo mnoho jednotlivých budov, včetně Síně sta sloupů a její terasy, hlavní brány a okolí a také dům samotného Gaudího (dnes slouží jako muzeum). V roce 1922 se z tohoto projektu stal park Güell, který působí jako velké hřiště, přitahující děti pohádkovými budovami a zvláštními barevnými bytostmi. Od roku 1984 je park Güell zařazen na seznam světového dědictví UNESCO.

Casa Batlló

Casa Batlló je další barcelonská budova s originální fasádou a také neobvyklým interiérem, kterou Gaudí přestavěl na přání bohatého aristokrata. Zvenku ji zdobí jemné linky, okna různých velikostí, balkony připomínající lebky, barevné mozaiky a střecha, která vypadá jako drak pokrytý šupinami.

Interiér pak dokreslují zvlněné stropy, vitrážová okna a nádherně navržené schody. Gaudí zde navrhl každý detail a i na tuto stavbu dohlížel osobně. A na téhle stavbě opravdu nenajdete žádný pravý úhel! Od roku 2005 je na seznamu světového dědictví UNESCO.

Casa Milà

Dům, jakoby vytvořený z jednoho kamenného kvádru s okny a dveřmi vytesanými do skály. Tak to je další Gaudího stavba – Casa Milà. Průčelí domu připomíná mořské vlny – Gaudí tohoto efektu dosáhl tak, že místo přímých linek použil pouze volně plynoucí křivky.

Balkony jsou ozdobeny podivuhodným železným zábradlím ve tvaru rostlin. Střechu pak pokrývají bizarní komíny. Gaudí navrhl i interiér plný zajímavých dřevěných dveří, vitrážových oken a různě ergonomického nábytku.

Za 48 let své kariéry architekta navrhl mnoho stavbe i interiérů. Většinu staveb najdete zejména ve čtvrti Gracia District (např. Colegio Teresiano, Casa Calvet, Bellesguard…). Každoročně Gaudího barcelonská díla přijede obdivovat více jak dva miliony turistů!

Takže pokud máte rádi i vy opravdu netradiční architekuru a budovy bez rovných linií, zamiřte určitě do Barcelony! Tohle město vás prostě nadchne a určitě se jej zamilujete a budete se sem i rádi vracet.

 

Antonio Gaudí – architekt, který předběhl dobu

Antonio Gaudí (Antoni Gaudí i Cornet) se narodil 25. června 1852 v Reus (někdy se ovšem udává místo narození i vedlejší vesnice Riudoms a Reus pouze jako místo jeho křtin) jako páté a nejmladší dítě dělníka Franceska Gaudího. Malý Antonio byl často nemocen a musel se doma léčit, proto strávil většinu času pozorováním rostlin a zvířat.

V roce 1863 začal studovat na piaristické škole v Reus a o 10 let později v Barceloně na architektonické škole Escuela Tecnica Superior de Arquitectura. Při studiu pracoval jako pomocný architekt a získával zkušenosti v oboru. Zde se utvářel postupně jeho styl, který byl inspirován právě přírodními tvary i různými orientálními technikami. A již tehdy své návrhy vždy tvořil v propracovaných trojrozměrných modelech.

V roce 1878 získal Gaudí diplom architekta a na Světové výstavě v Paříži pak prezentoval své nákresy a získal si zaslouženou pozornost. Rok 1883 se stal pro gaudího významným – byl jmenován do čela týmu stavby chrámu Sagrada Familia.

Většina z jeho dalších návrhů pak byla realizována rovněž v Barceloně. Bohužel ne všechny však byly dokončeny. Někteří investoři totiž dost často nepřijali jeho inovativní umělecký styl. Gaudí zemřel 10. června 1926 na následky zranění, která utrpěl při srážce s tramvají. Gaudí byl následně pohřben v kryptě chrámu Sagrada Familia. Přáním Gaudího vždy bylo, aby katadrála chrámu byla postavena pouze z darovaných peněz. Proto se staví dodnes a zatím předpokládaný rok dostavby je rok 2026 – ke stému výročí jeho smrti.

Zajímavostí jistě je to, že v roce 2000 byl zahájen proces jeho blahořečení, jakožto křesťana, který žil celý svůj život příkladným životem.

Může se hodit…

Mapa linek MHD pro rok 2018 (metro, vlaky, autobusy a tramvaje) v Barceloně a okolí v PDF.

Metro z/na letiště do centra města:

Linka je značena jako L9 Sud (viz mapa linek MHD). Do centra se dostanete z obou barcelonských terminálů pohodlně za cca 20-25 minut. V pracovní dny jezdí metro co 7 minut, o víkendech jsou intervaly trochu delší. Jízdenka z letiště do centra stojí €4.60 a musíte si ji koupit na letišti v automatu a platí jen pro tuto cestu. Pokud chcete do centra, přestupte na stanici Europa Fira. Metro jezdí ve všední dny od 5 ráno do půnoci, v pátek do 2 ráno. O víkendu pak celý den až do nedělní půlnoci.

Vlak z/na letiště:

Z letiště můžete využít i příměstké vlaky. Nejezdí sice tak často jako metro (po 30 minutách), ale je to zase o něco levnější. Jízdenka přijde bratru na nějakých 2,20 Eur nebo si kupte jízdenku T-10 (na 10 jízd – v přepočtu na jízdu vyjde pak levněji a je přestupní). Stanice vlaku je pouze u terminálu 2 a linka je značena jako Renfe R2 Nord (viz. mapa). Z terminálu 1 se sem můžete přesunout bezplatně letištním autobusem.
Aktuální jízdní řády z a na letiště.

Autobus z/na letiště:

Autobusem linky 46 se do centra dostanete z obou terminálů. Jízdenka stojí 2,20 Eur a můžete si ji kopit v automatu na letišti nebo u řidiče. Cesta trvá cca 50-60 minut.
Aktuální jízdní řády z a na letiště.

Taxi z/na letiště:

Možná sice nejdražší varianta, ale pokud vás bude více, máte i více zavazadel a nesnášíte MHD, můžete využít 😉 Cena za 1 km se pohybuje od 1.10 do 1.30 Eur.
Aktuální cenu (např. letiště Aeropuerto T1 BCN – Pl. Espanya) si můžete spočítat sami zde.

Nezapomeňte si v Barceloně vybrat spolehlivé ubytování a využijte naší extra nabídky od Booking.com. Proklikem získáte exkluzivní cenu na váš pobyt v některém z desítek apartmánů nebo hotelů!

Zarezervujte si výhodné ubytování…

Mohlo by se vám také líbit