Dambulla – komplex chrámů uvnitř jeskyní

Foto: autorka

1 057

Srí Lanka se vyznačuje mixem toho nejlepšího na jednom místě. Na ostrově slonů a čaje najdete mnoho zajímavostí a krás. Jedno z takových nevšedních míst představuje buddhistický chrám, za kterým musíte vyšplhat po schodech vytesaných ve skále.

Reklamy

Chrám Dambulla je znám nejen pod názvem jeskynní chrám, ale také jako zlatý. Jeho poloha je téměř ve středu Cejlonu, necelých 160 km od hlavního města Kolombo. Jedná se o největší a nejlépe zachovalý komplex chrámů na tomto ostrově. Navíc se opravdu nachází uvnitř jeskyní, což dodává místu magickou atmosféru.

Jako v Disneylandu

Předtím, než začnete stoupat do kopců, přivítá vás budhistické muzeum, které se připodobňuje k bráně do Disneylandu. Vstup nemůžete minout, a to nejen díky jeho velkoleposti, ale také díky zvýšenému výskytu turistů. Socha obřího buddhy je impozantní, stejně tak tzv. stupa chrám.

Reklamy

Po vystoupání několika málo schodů můžete začít utrácet. Přestože vstup stojí 1500 LKR (necelých 200 Kč) na osobu, nakonec můžete vydat i několikanásobně více. Potkáte tu  prodejce květin pro buddhu, prodejce ovoce pro turisty, starší ženu s nataženou rukou, mladého kluka s protézou nohy a nataženou rukou. Koupit můžete i látku na zahalení nohou (tu vám ale případně půjčí i u vstupu do chrámu…ovšem počítejte, že za poplatek) či suvenýry. Pozor také na ochotné průvodce, kteří se ani nezeptají, zda chcete využít jejich služeb a na konci výkladu si řeknou i o 1500 LKR! Avšak cestou nahoru se můžete kochat i krásnými výhledy.

Návštěvu chrámu doprovází (ne)příjemný přídavek. Všudypřítomné opice sice hezky pózují, ale pozor, také kradou třeba batohy (což není až takový problém, pokud tam zrovna nemáte například cestovní doklady). Avšak větší pozor si dejte na případné pokousání. Všeobecně známému přirovnání nedělají ostudu, jsou to pěkní drzouni…

Jeskynní chrám Dambulla

Jak už napovídá název, chrám Dambulla je zasazen do přírodních útvarů. Jeskyně se táhnou po celé straně hory a dle slov průvodce se plánuje další výstavba. Celkem zde hledejte pět chrámů s malbami a něco málo přes 150 soch. Vznik nejstarší části se datuje na první století. Naopak ta nejmladší je z minulého století, ovšem styl je zachovaný i zde. Fotit lze bez rozpaků, a to i s bleskem. Jeskynní chrám Dambulla navštíví denně velká spousta turistů i místních a mají k tomu pádný důvod.

Doporučení na závěr:

Není nutné výhradně následovat šipky k pokladně. Z nějakého důvodu vás navádějí k chrámu z levé strany. Cesta je delší a nevede okolo ničeho, co byste neměli minout. Výhled se také dostaví až v bodě, kam dojdete i přímou cestou. Vstupné zakoupíte až těsně před branou do chrámu. Pokud tedy pokračujete po schodech (nebo prostě jdete s davem), tak je cesta příjemnější a kratší.

Tip:

Když už jste v okolí Dambulla, určitě se zastavte podívat do areálu Lví skály na horu Sigiriya. Výšlap stojí za tu námahu. Jen si návštěvu naplánujte na stejný čas, jako je otevírací doba. Posvátné místo chtějí poznat nejen turisté, ale hlavně místní.

Víte, že…

  • Od roku 1991 je celý jeskynní komplex Dambulla zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO

Chystáte se vyrazit na cestu na Srí Lanku? Začněte tím, že si najdete třeba výhodné ubytování…

Mohlo by se vám také líbit