Foto: © 123RF.com
Reklamy

Také stojíte před otázkou, zda-li se vám vyplatí uzavřít pro vaši cestu do zahraničí cestovní pojištění? Pokud si říkáte, přeci jedu jen na skok za hranice (např. do Polska), to mi za to nestojí, věnujte pozornost následujícím řádkům. Nezapomeňte, že to, co se vám může stát u nás a případné náklady na nějaké to ošetření hravě dáte s běžnou hotovostí, v zahraničí jsou ceny a sazby pro cizince za ošetření jiné a někdy dosahují nepředstavitelných hodnot. Navíc pokud vám naúčtují ošetření v Eurech, panenky se vám budou jen protáčet.

Cestování na Evropský průkaz zdravotního pojištění

Pokud cestujete do některého členského státu EU, Švýcarska, Norska, Lichtenštejska nebo na Island měla by vám obecně stačit vaše stávající kartička pojištěnce (Evropský průkaz zdravotního pojištění – EHIC). Kartička, podle dohodnutých pravidel, garantuje stejnou zdravotní péči ve všech členských zemích EU na stejné úrovni jako místním občanům. Pokud je v daném státě poskytována zdravotní péče zdarma, musí vám ji poskytnout také. Bude-li však v dané zemi zdravotní péče placená, budete za ni platit také a to včetně případných regulačních poplatků. Zdravotní péči zdarma navíc naleznete především ve velkých městech, ale pokud se chystáte na venkov, do hor či k moři, setkáte se především se soukromou praxí, a tam vám kartička stačit už nebude. Variantu cestování pouze na kartičku pojištěnce tedy moc nedoporučujeme. Určitě je lepší si pro váš pobyt zřídit extra cestovní pojištění. Kartička vám kryje pouze základní léčebné výlohy, žádné asisteční služby, odpovědnost nebo pojištění následkem úrazu či smrti a dalších věcí vám nepokryje. Většina cestovních pojištění nabízí minimální krytí již např od 1,5 milionu a to za pár korun.

Reklamy

Platební karta s cestovním pojištěním

Další možností při vašich cestách, kterou můžete využít, je cestování s vaší platební kartou. Důležité je, aby však vaše karta měla nastavený bonus ve formě doplňkového cestovního pojištění. Někteá bonusová pojištění platebních karet nabízejí krytí nejen pro držitele karty, ale i pro jeho rodinné příslušníky. Nicméně je dobré si pozorně pročíst VOP, které jste podepisovali při vydání platební karty a kde byly uvedeny i podmínky užití cestovního pojištění, případně rovnou i kompletní podmínky krytí. Většina bank dnes nějaké bonusové služby ke svým kartám nabízí, nicméně podmínky krytí cestovního pojištění se u nich dost liší. Samozřejmě, že minimální krytí tam mají všechny banky a to včetně repatriace nebo odpovědnosti za škodu. Problém může nastat, pokud s kartou svoji dovolenou (letenku, hotel, zájezd) nezaplatíte a vše uhradíte například v hotovosti. Banka vám při pojistné události pojištění nemusí vůbec uznat. Takže jak již bylo napsáno, pročtětě si nejprve pozorně podmínky, které máte u vaší banky a k vaší kartě platné.

Jaké je tedy řešení?

Z našich zkušeností doporučujeme pro klid duše sjednat pro konkrétní cestu vždy vlastní cestovní pojištění a to ideálně online. Je to rychlé, levné a v podstatě platné většinou ihned po uhrazení. Vše vám přijde do mobilu nebo do mobilní aplikace;)

V online formulářích vyplňte skutečný cíl vaší cesty i případná rizika. Následně zvolte některý z programů, který je pro vaše cesty nejvhodnější. Pak už bude jen na vás, jaké doplňkové služby ještě k cestovnímu pojištění přidáte. Léčebné výlohy po Evropě by vám měly stačit na minimální limit 1,5 mil, pokud pojedete po světě dejte si minimum na 3 miliony. Některé pojišťovny nabízejí různé varianty pojištění včetně neomezených limitů za poměrně zajímavé ceny. Pozor jen pokud se chystáte na vysokohorskou turistiku, zjistěte si v podmínkách, jestli jsou v krytí léčebných výloh případné transporty vrtulníkem. Ošetření u zubaře doporučujeme někde okolo 10.000 korun.

Pojištění se slevou 50%!

Chcete-li pro svoji cestu opravdu výhodné cestovní pojištění s 50% exkluzivní slevou,  klikněte ZDE.