Bern a okolí: Co je dobré vědět, než se sem vydáte?

foto: © Switzerland Tourism a autorka

© Switzerland Tourism
2 995

Švýcarsko je úžasnou zemí. Je tu toho tolik k vidění! Můžete si být jisti, že si zde na své přijde opravdu každý – a vůbec přitom nezáleží na tom, zda dáváte přednost horám či prohlídce měst.

Reklamy

Zároveň ale Švýcarsko není úplně malá země. My se proto dnes zaměříme na Bern – hlavní město tohoto státu a jeho okolí. Na začátek si prozradíme, jak se sem dostat a proč sem vůbec jet.

Jak se do Bernu dostat?

A jak se vůbec do Bernu z Česka dostat? Možností je samozřejmě hned několik – můžete sem doletět, přijet vlakem či busem, další možností je samozřejmě využití vlastního auta.

Reklamy

Cesta vlakem je poněkud komplikovaná – bez přestupů se bohužel neobejdete. Z toho důvodu je rozhodně lepším řešením autobusová doprava. Do Švýcarska jezdí přímá linka hned několika českých společností. Jako příklad můžeme uvést Nobless Line, ČSAD Tišnov či Flixbus. Jedná se často o noční spoje – po cestě se tak prospíte a čas strávený v autobuse vám tak lépe uteče. I tak je třeba počítat s tím, že cesta z Prahy trvá nejméně 12 hodin.

Trochu komplikovanější je to i s leteckou dopravou. Ačkoli se v blízkosti Bernu nachází letiště Bern-Belp, jedná se o menší letiště, kam z České republiky přímým letem rozhodně nedoletíte. Pokud se tedy chcete do Bernu dopravit leteckou cestou, budete muset letět například do Curychu či Ženevy a odtud pokračovat do Bernu vlakem či autobusem.

Hlavní město Švýcarska - Bern
Hlavní město Švýcarska – Bern

V Evropě, ale mimo Evropskou unii

Na místě je si také připomenout, že Švýcarsko není členem Evropské unie. Dobrou zprávou samozřejmě pak je, že patří do schengenského prostoru – díky tomu vám pro vstup do země bude stačit jen občanka.

To, že není Švýcarsko členem EU je samozřejmě spojeno s určitými komplikacemi. Tím asi nejzásadnějším je mobilní síť. S běžným tarifem, který máte v Česku, tu zpravidla nepochodíte a volání či zasílání SMS by vás mohlo vyjít pěkně draho. A to ani nemluvíme o mobilních datech. Než se tedy vydáte do Švýcarska, nezapomeňte si položit otázku, jakým způsobem budete mobilní služby řešit.

Na začátek si dejte prohlídku Bernu

Troufám si říci, že by byl hřích vydat se na výlet do okolí Bernu před tím, než si prohlédnete toto krásné město. Na prohlídku si ale vyhraďte nejlépe celý den – nudit se tu opravdu nebudete. Je tu tolik věcí k vidění, že čas ve městě opravdu využijete. Podívejte se náš tip na 5 míst, která byste ve městě rozhodně neměli vynechat.

Během teplejších měsíců navíc budete moci vidět i místní medvědy. Jak moc jsou zde tato zvířata oblíbená zjistíte velmi rychle po tom, co se ocitnete v Bernu.

Bundeshaus v Bernu
Budova Bundeshausu v Bernu
Zentrum Paul Klee v Bernu
Zentrum Paul Klee v Bernu je zajímavým architektonickým počinem za nímž stojí janovský architekt Renzo Piano © Bern Tourismus/Zentrum Paul Klee

Skvělé vlakové spojení s dalšími zajímavými místy

Mnoho zajímavých míst k vidění nabízí i okolí Bernu. Do všech níže zmíněných dojedete pohodlně vlakem. Spojení mezi městy je navíc opravdu skvělé, nemusíte se tedy bát dlouhého čekání na zastávce. Přesto si však před cestou ověřte, kdy vám vlaky jedou. Znáte to – pro sichr. Veškeré informace k vlakům (včetně ceny) najdete na webu společnosti SBB.

Vlaky zde však rozhodně nejsou levné. Ba naopak. Za jednu cestu z Bernu do Thunu, která trvá (dle konkrétního spoje) zhruba od 20 do 40 minut, zaplatíte 18,40 CHF – v přepočtu tedy něco málo přes 400 Kč. Uf.

Uličky Bernu
Uličky Bernu

Kramgasse v centru Bernu / © Switzerland Tourism
Kramgasse v centru Bernu / © Switzerland Tourism

Co vidět v okolí Bernu?

Thun

Pokud bych si musela vybrat jen jedno jediné místo, kam bych mohla z Bernu vyrazit, byl by to bezpochyby Thun. Zde si totiž na své přijde opravdu každý. Můžete se těšit na zámek, historické centrum, zároveň ale i na překrásné jezero obklopené horami. Pokud vás na cestě navíc potká hezké počasí, je návštěva Thunu přímo balzám na duši.

Historické město Thun
Historické město Thun / © swiss-image.ch

Murten 

Toto malé městečko není tak známé, jako již zmíněný Thun, přesto však rozhodně stojí za návštěvu. Jeho historické centrum je sice menší, zato ale opravdu krásné. Z místních hradeb navíc budete mít krásný výhled na celé město a jeho okolí. Ani v tomto městečku nechybí jezero.

Městečko Murten / © Switzerland Tourism
Městečko Murten / © Switzerland Tourism

Další místa

Z Bernu můžete samozřejmě vyrazit do mnoha dalších zajímavých měst či míst, která jsou více či méně vzdálená. Jako příklad můžeme uvést například Interlaken, Biel či Fribourg. V okolí Bernu (a obecně celém Švýcarsku) je tolik zajímavých míst, že opravdu je z čeho vybírat.

Víte, že…

Booking.com
Mohlo by se vám také líbit