5 míst, které musíte navštívit v Kuala Lumpur

foto: autorka

Petronas Twin Towers
3 333

Jestliže se vydáte na svou cestu do nádherné Malajsie, vaší vstupní branou bude dost určitě Kuala Lumpur.

Reklamy

Hlavnímu městu Malajsie jeho obyvatelé neřeknou jinak než zkráceně KL. Kdo už jste byl v jihovýchodní Asii, tak mi potvrdíte, že mnoho tamních velkoměst mají své dvě tváře. Kuala Lumpur jich má však ještě mnohem více. Nad KL se sice tyčí mnoho moderních mrakodrapů, kterým nejde nevěnovat pozornost. Avšak pod nimi se prolínají muslimské stavby, hinduistické chrámy, tržiště, zahrady, historické památky, street art v ulicích čínské čtvrti, luxusní obchodní centra, o nespočtu stáncích se street foodem ani nemluvě.

Věnujte této milionové metropoli alespoň 3 dny na průzkum těch nejzajímavějších částí.

Reklamy

Co tedy navštívit v Kuala Lumpur?

  • Petronas Twin Towers
  • Menara Tower
  • Merdeka náměstí
  • Jamek mešita
  • Batu caves

1) Petronas Twin Towers

Neodmyslitelný symbol a hlavní dominanta Kuala Lumpur je dvojice věží Petronas Twin Towers, kam také míří první kroky snad všech přijíždějících. Se svou výškou 452 metrů byly ještě do roku 2004 nejvyššími budovami světa. I když dnes jsou na 14. příčce, zítra to může být všechno jinak. Na shopaholiky vevnitř mrakodrapů čeká luxusní a největší nákupní centrum v Malajsii. V můstku ve 42. patře, který věže spojuje, je vyhlídka.

Kdo se obejdete bez vyhlídky i nakupování, můžete Petronas Twin Towers obdivovat z parku KLCC hned za dvojičkou mrakodrapů.

2) Televizní věž Menara

Jestliže stojíte raději o výhled, kde budou i Petronas Twin Towers, máte tu možnost z televizní věže Menara neboli věže Kuala Lumpur. Se svými 421 metry je nejvyšší věží v jihovýchodní Asii a 7. nejvyšší samostatně stojící věží na světě.

Televizní věž Menara

3) Náměstí nezávislosti (Merdeka)

Pokud jste spíše na historické památky, na vašem KL seznamu by nemělo chybět náměstí Merdeka neboli v překladu náměstí Nezávislosti. Rozlehlá travnatá plocha tvoří centrum města a v jejím čele vlaje malajská vlajka, která zde byla poprvé vyvěšena 31. srpna 1957 na znamení nezávislosti Malajsie.

Tou hlavní dominantou je však velkolepý palác Sultan Abdul Samad hned naproti náměstí Merdeka, který je jednou z nejstarších staveb Kuala Lumpur. Tato vládní budova byla postavena v maurském stylu a vypadá jako kdyby vypadla z pohádky o Aladinovi.

palác Sultan Abdul Samad

 

4) Mešita Masjid Jamek

Hned za budovou Sultan Abdul Samad na soutoku řek Klang a Gombak najdete úchvatnou mešitu Masjid Jamek, která je nejstarší mešitou v Kuala Lumpur a údajně nejkrásnější v celé Malajsii. Byla postavena v roce 1907 v maurském stylu z růžových cihel a mramoru. Vstup dovnitř je zdarma, avšak myslete na to, abyste byli vhodně oblečení. Dlouhé rukávy a kalhoty jsou nutnost. Ženy by měly mít i šátek na hlavě.

Nejkrásnější pohled na mešitu Masjid Jamek si vychutnáte ze břehu řek, jak se obklopená mrakodrapy včetně věže Menara odráží na hladině.

Mešita Masjid Jamek

 

5) Jeskyně Batu

I když je Malajsie oficiálně muslimskou zemí, najdete tu i skvosty v podobě hinduistických chrámů. Jeden takový – ten nejznámější – leží 13 kilometrů severně od Kuala Lumpur. Je jím hinduistický chrám uvnitř vápencové jeskyně střežený zlatou sochou boha Murgana. Nahoru vede 272 pestrobarevně (a relativně nově) natřených schodů. Než je však zdoláte musíte čelit opicím, které tu sedí připravené vás o všechno okrást.

O kousek vedle nalevo od hlavní Chrámové jeskyně leží často opomíjená, avšak o chlup zajímavější jeskyně zvaná Ramayana. Slouží jako muzeum, které vás pomocí barevných soch provede celým indickým příběhem Rámájana neboli Putování Rámy. Největší zajímavostí jeskyně je obří socha spícího Kumbhakarny, bratra Ravany, s marnými pokusy o jeho probuzení.

Může se hodit:

Výhodné ubytování můžete zkusit výběrem některého ze stovek hostelů, hotelů nebo apartmánů, které najdete na tomto odkazu.

Výhodné letenky můžete snadno vyhledat ZDE.

Cestovní pojištění na cesty s 50% slevou a nejvyšším krytím najdete na tomto odkazu.

Mohlo by se vám také líbit